AKO Literatuurprijs 2013 gewonnen door Joke van Leeuwen

De winnaar van de AKO Literatuurprijs 2013 is Joke van Leeuwen met haar roman Feest van het begin (2012). Juryvoorzitter Patrick Janssens reikte de prijs maandag 28 oktober uit aan de schrijfster in museum Beelden aan Zee in Den Haag. Dit werd live uitgezonden in Nieuwsuur. De jury motiveerde haar keuze als volgt:

‘Het winnende boek stelt universele vragen over schoonheid en waarheid; het leven fris aanvaarden met inbegrip van alle malheur. Deze auteur schrijft als een meesterlijk pianist die de toetsen lichtjes beroert.’

De jury van de AKO Literatuurpijs bestond dit jaar behalve uit voorzitter Patrick Janssens, burgemeester van Antwerpen, uit Veerle Vanden Bosch, chef boeken van de Vlaamse krant De Standaard, Karl van den Broeck, chef boeken van de Vlaamse krant De Morgen, Toef Jaeger, recensent voor NRC Handelsblad en nrc.next, Daniëlle Serdijn, recensent van de De Volkskrant, en Fleur Speet, literair criticus Het Financieele Dagblad en De Morgen. Het volledige juryrapport is hier te lezen.

Winnares Joke van Leeuwen

Dit jaar volgde ik de AKO Literatuurprijs met extra veel belangstelling. De afgelopen weken nam ik namelijk deel aan de Leesclub AKO Literatuurprijs aan de Querido Academie. Onder leiding van literair criticus Arie Storm bespraken we de zes genomineerde boeken; dat waren leerzame en gezellige avonden. Mijn persoonlijke favoriet was La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer en ik vermoedde dat Wouter Godijn als winnaar uit de bus zou komen. Maar met elkaar – als leesclub – kwamen we op Joke van Leeuwen uit. Tijdens de bijeenkomsten werden we gastvrij ontvangen op Singel 262, waar uitgeverij Querido gevestigd is. Ik onmoette daar Annette Portegies, de uitgeefster van Joke van Leeuwen en Patricia de Groot, de redacteur van de schrijfster. En gisteravond zag ik dus hun blijde gezichten op televisie!

Feest van het begin is de derde volwassenenroman van Joke van Leeuwen. Het boek gaat over een vondelinge, Catho, die ten tijde van de Franse Revolutie haar dromen najaagt. Van Leeuwen schrijft heel beeldend en helder. (Mijn recensie volgt zeer binnenkort op dit blog.) Had jij gedacht dat Joke van Leeuwen zou winnen?

2 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>