Opinie | Ik lees legaal!

Uit onderzoek blijkt dat voor negen van de tien e-boeken die op Nederlandse e-readers staan niet betaald is. Het lijkt soms wel of het downloaden van boeken die illegaal op internet zijn gezet de norm geworden is. Gelukkig zijn er nog steeds een hoop lezers die het normaal vinden om voor hun boeken te betalen. Ook als het gaat om e-boeken! Schrijvers, redacteuren, vormgevers en al die anderen die meewerken aan een boek kunnen immers niet van de lucht leven.

The Social Bookcompany organiseert daarom de actie Ik lees legaal! In de aanloop naar de Boekenweek (die begint op 8 maart) wordt iedereen opgeroepen mee te doen met deze actie. Je kunt zelf de boodschap uitdragen door er over te bloggen/twitteren/praten of wat dan ook. Via Facebook kun je je aanmelden en berichten posten. Ik doe mee, jij ook?

ik-lees-legaal

Natuurlijk wordt het gros van de titels die op de e-readers staan niet gelezen en kun je deze illegale downloads niet direct als gemiste inkomsten zien. Bij de actie Ik lees legaal! gaat het er echter om dat iedereen er bewust van wordt dat het normaal is om te betalen voor e-boeken. Initiatiefnemer Roos Geerse vertelde er al over op Radio 6. Je kunt hier alles lezen over de actie Ik lees legaal!

*Edit* De actie ontlokt verschillende reacties. Roos Geerse schreef daarom dit verhelderende stuk. Mijn advies is om er kennis van te nemen voordat je de actie steunt of bekritiseert. Dat voorkomt misverstanden!

Doe jij ook mee?

4 comments

  1. Sandra

    Goede actie, ik doe mee!!

    Ik wissel wel e-books uit met vriendinnen (die wij allemaal zelf aanschaffen), zoals je een boek ook uitleent. Ik vind het echt bizar dat mensen boeken downloaden maar nog meer absurd is het uploaden van boeken. Het eerste is legaal, het tweede is illegaal. Ik vind het jammer dat de nadruk vaak op het downloaden ligt i.p.v. waar het echt om draait: het uploaden.

  2. Bibiesboeken

    Goede actie! Hoe vaak ik in de boekwinkel wel niet hoor ‘oh nou dan download ik hem wel’. Erg frustrerend! Moet wel eerlijk toegeven dat ik zelf ook een gedownload boek op mijn pc heb staan. Ik was te laat met aanschaffen en de bieb had hem niet en ik moest hem de volgende dag gelezen hebben voor mijn opleiding. Het geeft mij in ieder geval geen fijn gevoel..

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>