Opinie | Pamflet tegen de sluiting van Polare

Het zal je niet ontgaan zijn: alle Polare-winkels sloten deze week hun deuren, vanwege financiële problemen. In de media weet men wel waarom deze boekenketen ten ondergaat: ligt het niet aan de ontlezing dan wel aan de komst van het e-boek. Om over het wanbeleid achter de schermen nog maar niet te spreken! Mij zul je niet snel horen roepen wat er zoal mis is in de boekenbranche. Natuurlijk heb ik daar mijn ideeën over, maar ja, de beste stuurlui staan aan wal… Wel vind ik het ontzettend vervelend voor alle schrijvers die net een boek hebben gepubliceerd. En toen de boekverkopers van Polare werden afgeschilderd als onnozele kassamedewerkers, ging het mij een brug te ver!

De actie die schrijver Gerwin van de Werf initieerde, kwam daarom precies op het juiste moment. Hij riep alle schijvers én lezers van Leiden en omgeving op om te komen protesteren bij de vestiging van Polare Leiden (voorheen Kooyker).

IMG_1768

Er werd een pamflet (zie foto) aan de winkeldeur bevestigd met de oproep om zo snel mogelijk de deuren van de boekwinkel te heropenen. Hoewel ik zelf betwijfel of zo’n actie echt iets bewerkstelligt, was ik toch van de partij. Ik zag dit protest namelijk vooral als een steunbetuiging aan de boekverkopers en een signaal aan het managment van Polare. En het voelde fijn om met een groepje gelijkgestemden te spreken over de ontwikkelingen in de boekenbranche.

De actie werd opgepikt door de media, waaronder Omroep West en het Leidsch Dagblad. Lees hier het nieuwsbericht van Sleutelstad.nl over de actie bij Polare Leiden. Ook in andere steden, zoals Utrecht en Den Bosch, werd er geprotesteerd bij de gesloten filialen van Polare.

Hoe kijk jij tegen boekhandelketen Polare aan?

6 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>