Terugblik op Manuscripta 2013

Afgelopen weekend was het zover: Manuscripta, de opening van het boekenseizoen. Ik had er heel veel zin in! Dit jaar was het evenement niet op het terrein van de Westergasfabriek, maar op het Museumplein tijdens de Uitmarkt. Daarnaast was de toegang gratis, dus dat betekende dringen bij de kraampjes. Andere jaren liep ik met plezier langs de stands van de uitgeverijen om me te laten informeren over nieuwe uitgaven. Helaas was er nu nauwelijks sprake van het presenteren van nieuwe titels (op een enkel stapeltje brochures na). De uitgeverijen grepen hun kans om restanten voor een zacht prijsje op te ruimen. Okee, ik heb een aantal fijne nieuwe boeken gekocht, maar daar kwam ik niet voor. De zinderende sfeer rondom nieuwe titels was helaas ver te zoeken.

IMG_0960

Het viel dus nogal tegen. De indeling van het terrein was onoverzichtelijk. Het groots aangekondigde boekenrad was ronduit sneu. Bij de tent van het Literaire Vluggertje heb ik geen kip gezien… Aan het einde van de zaterdagmiddag heb ik – na me stierlijk verveeld te hebben – twee programma-onderdelen bijgewoond die me wel interessant leken. Allereerst interviewde Hadassah de Boer drie auteurs over hun aanstaande (op historische feiten gebaseerde) boeken. Tessa de Loo, Karin Amatmoekrim en Chris Polanen vertelden over hun manier van het verwerken van geschiedenis in romans, maar echt diepgaand was het gesprek niet. Helaas was er geen tijd voor vragen uit het publiek. Even later zat ik in een matig gevulde zaal waar Leon Verdonschot sprak met twee auteurs over het thema ‘Op reis’ in boeken. Maarten Zeegers had weinig te melden, dus ik was blij met de enthousiaste woorden van Frank Westerman over zijn nieuwe boek Stikvallei.

Twee interviews op Manuscripta

Daarna had ik het wel gezien op Manuscripta, en zondag ben ik thuis gebleven. Andere jaren kwam ik juist tijd te kort en had ik allerlei leuke gesprekken met mensen uit het boekenvak. Uitgeverij Atlas Contact krijgt een positieve vermelding: zij deelden leuke tasjes met inhoud uit voor wie lid werd van De Club van Echte Lezers (hierover later meer). Wat ik echt miste waren de prospecti en voorpublicaties die andere jaren volop te krijgen waren. Afgelopen weekend heb ik letterlijk geen enkel boek aan mijn verlanglijstje toegevoegd. Jammer!

Wie van jullie is dit jaar naar Manuscripta geweest? En wat zijn jouw ervaringen?

6 comments

  1. Pingback: Nieuws: Eppo van Nispen 'heel positief' over Manuscripta - Tzum literair weblog

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>