Verslag | De grote literaire quiz der Lage Landen

Een poosje terug zag ik deze literatuurquiz, aangekondigd als de Grote Literaire Quiz der Lage Landen, voorbijkomen. Toen ik op de website van VPRO Boeken een voorpublicatie las, kreeg ik er helemaal zin in! Ik had alleen nog geen team… Daarom begon ik erover op Twitter. Er volgden een hoop enthousiaste reacties! Helaas gooiden de locatie en het tijdstip voor sommigen roet in het eten, maar uiteindelijk ontstond er een mooi team: de Boekbloggers!

Samen met Ynke, Jenny en Judith ging ik woensdag 5 maart vol goede moed naar de Brakke Grond. Al snel bleek dat het niet om zomaar een quiz ging: er deden maar liefst 24 teams mee. Allemaal literatuurliefhebbers en vooral serieuze tegenstanders, want onder hen waren boekhandelaren en redacteuren, schrijvers en docenten, leesclubleden en bibliothecarissen en zelfs twee winnaars van het Groot Dictee der Nederlandse taal. De organisatie had haar taak serieus genomen: in een grote zaal stonden tafeltjes en stoelen opgesteld, de antwoordvellen lagen gereed en er stond een imponerende prijzentafel. De presentatie van de avond was in handen van de Vlaamse acteur Warre Borgmans, die een ware quizmaster bleek te zijn. Na een welkomstwoord — waarbij hij de deelnemers opriep vooral veel pilsjes te drinken – stelde hij de jury voor. De voorzitter was niemand minder dan presentator Wim Brands. We kregen vooraf alvast een cadeautje: ‘nul’ zou één keer het juiste antwoord zijn.

Toen begon het echte werk. De quiz bestond uit acht rondes van tien vragen met titels als ‘De moeder de vrouw’, ‘Formaggi holandese’ en ‘Dit zijn de namen’. Iedere ronde werd er één keer gevraagd naar een boektitel, een personage, een plaatsnaam of auteur. Telkens ging één vraag over poëzie en één over jeugdliteratuur. Een beeldfragment met bijbehorende vraag zorgde voor de nodige afwisseling. Een enkele keer was er een meerkeuze-vraag, maar veel vaker moesten we het antwoord zelf bedenken. Ook was er een tafelvraag met als thema ‘Dood in fictie’: tussen de bedrijven door moesten er korte passages aan het juiste boek verbonden worden. Na iedere ronde werden de antwoordvellen opgehaald en gaf de presentator de juiste antwoorden.

Als snel werd duidelijk dat de quiz nogal pittig was en de concurrentie sterk. Hoewel de quiz over de Nederlandse literatuur zou gaan, waren er vooral veel moeilijke vragen over Vlaamse auteurs. Maar dat mocht de pret niet drukken! Vaak wisten we met elkaar een antwoord te formuleren en beurtelings konden we een antwoord met zekerheid geven (Bijvoorbeeld: Wie maakte het Auschwitzmonument in Amsterdam? Welke Vlaamse schrijfster won een grote literaire prijs in haar land van herkomst? In de voetsporen van welke John reisde Geert Mak?)

In de pauze werd de tussenstand bekendgemaakt. Tot onze grote verrassing stonden we op plek 11. Niet slecht, vonden we zelf. We gingen voor de top-10.  Maar de vragen werden er niet gemakkelijker op. (Denk aan: Welke Gerrit schreef Val bom? Waarvoor krijgt iemand de Martinus Nijhoff-prijs? Hoe vaak won een Vlaams boek de Prijs van de Nederlandse Kinderjury?) Het leverde veel gezucht en gesteun in de zaal op, maar ook vreugdekreten wanneer iemand zeker van z’n zaak was. Kortom, het was een gezellige boel! Na 80 vragen zat het erop, de spanning liep op. Team Dietsche Warande & Belfort kwam als winnaar uit de bus. Uiteindelijke eindigden wij op een gedeelde 16de/17de plaats, toch wel jammer. Maar ach, laten we het er op houden dat de quiz voor Team Boekblogger vooral een leerzame ervaring was. En gelukkig kreeg iedere deelnemer hoe dan ook een prijs (een boek, boekentas, literair tijdschrift et cetera). Het was vooral ontzettend gezellig en een leuke ervaring!

10 comments

 1. Tessa

  Wat een leuk verslag! Goed om te lezen wat voor soort vragen er werden gesteld en wat dus het niveau was (hoog! Dus ik vind een 16/17e plek knap). Ga je nogmaals meedoen of was dit eenmalig? Een volgende keer zorg ik er namelijk voor dat ik in Amsterdam kan blijven slapen (hint!) :-)

 2. Sandra

  Ik hoopte al dat je een verslag zou schrijven Inge, super leuk om te lezen en gefeliciteerd met de gedeelde 16/17e plek!! Ik ben zelf totaal niet thuis in de Vlaamse literatuur, ik betwijfel zelfs of ik ooit iets van een Vlaamse schrijver gelezen heb, dus proficiat!

 3. Anneke

  Wat een pittige vragen zeg! Maar wel heel leuk dat jullie mee hebben gedaan. Ik moet toegeven dat ik ook weinig weet van de Vlaamse literatuur.

 4. Ynke

  Heel leuk om terug te lezen hoe deze geslaagde quizavond was! Veel vragen was ik inmiddels vergeten. En wie weet tot ziens bij een ander (literair) evenement of quiz!

 5. Pingback: Verslag: Qwerty & Azerty literatuurquiz | Tessa Heitmeijer

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>