Boek op doek #26

Jean-Honoré Fragonard: ‘Jong lezend meisje’ (ca. 1776)

Jean-Honoré Fragonard (1732-1806) was een Franse kunstschilder. Zijn werken behoren tot de rococo-periode. Dit olieverf op canvas komt uit een reeks met schilderijen van jonge meisjes. Zo te zien heeft de schilder meer aandacht gegeven aan het jonge meisje dan aan het boek in haar handen, dat lang niet zo gedetailleerd is als het meisjesgezicht.

4 comments

  1. Albert

    Daar heeft die schilder groot gelijk in, toch? Het boek is materie, de lezer is de ziel. +++ Ik ben de afgelopen dagen in Leiden trouwens helemaal niet aan welke boekhandel dan ook toegekomen. Het enige boek dat ik gekocht heb is Gouden Middeleeuwen (over de Merovingische tijd, 400-700 AD), gekocht in het Oudheidkundig, naar aanleiding van die adembenemend prachtige tentoonstelling daar. Mooi boek ook, behalve dan de cover, die is echt lelijk: een soort kinderboekenkitsch, grrrrrrrrrr, echt grrrrrrrruwelijk lelijk, de tentoonstelling geheel onwaardig. Maar die tentoonstelling is een aanrader. Mooier nog dan Gerrit Dou in De Lakenhal.

  2. Sandra

    En weer een prachtig schilderij! Ja bijzonder om te zien dat haar gezicht zo gedetailleerd geschilderd is en het boek wat vage lijnen heeft die woorden moeten voorstellen.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>