Boek op doek #35

Alexander Deineka: 'Jonge vrouw met boek' (1934)
Alexander Deineka: ‘Jonge vrouw met boek’ (1934)

Lezen vergt soms concentratie, dat is goed te zien op dit schilderij van de Russische kunstenaar Alexander Deineka (1899-1969). De schilder behoorde tot de stroming van het socialistisch realisme (min of meer propaganda). ‘Jonge vrouw met boek’ komt uit een reeks portretten die de schilder in het begin van de jaren 30 produceerde en waarop telkens een onafhankelijke vrouw te zien is. Dit paste in Deineka’s toekomstbeeld waarin de Sovjet-Unie werd geïdealiseerd.

6 comments

 1. Riny

  Dag Inge,

  Wat leuk om dit schilderij nu in zijn geheel te zien.
  Ik ben nl in het bezit van: “Vrouwen die lezen zijn gevaarlijk” van Stefan Bollmann. Kristien Hemmerechts heeft de inleiding verzorgd. Het is een heerlijk boek om bij weg te dromen, eigenlijk om in die lezende hoofden van deze dames te kruipen. Wat lezen zij, wat gaat er door hen heen. Het is een boek om van te genieten.

  Vriendelijke groet,
  Riny

  • Inge

   Beste Riny, ik ben dit schilderij inderdaad tegengekomen in het boek van Stefan Bollmann (en heb er daarna nog wat informatie over gezocht op internet). Wist je dat er ook een tweede deel in deze serie bestaat? Namelijk Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk (2011).
   Trouwens, als je op ‘socialistisch realisme’ klikt, kun je wat meer lezen over hoe kunstenaars tijdens de Sovjet-periode te maken kregen met censuur en hoe ze daarmee omgingen.

   • Riny

    Dag Inge, dank voor je berichtje. Met schaamrood op mijn kaken zag ik later toch het schilderij… Ik was weer te vlug met reageren. “Vrouwen die lezen zijn nog steeds gevaarlijk” ga ik naar op zoek en ook naar ‘socialistisch realisme’.
    Nogmaals dank, vrg

 2. tine

  De hand waarmee ze het boek vastklemt!
  Ken je zijn Kolchozboerin op de fiets? Ik zag het in het Drents Museum. Stoere vrouw in oranjerode jurk, op racefiets, komt een heuvel af gereden. Je moet er van houden, maar het straalt wel kracht uit.

 3. jannietr

  Wat een leuke rubriek is dit toch! Ik vind het een prachtig schilderij. Het verhaal erachter is interessant om te weten, maar zo zie je maar weer dat propagandistische kunst ook mooi kan zijn.

  • Riny

   jannietr,

   Wat versta je onder propagandistische kunst ?
   Het lijkt me wel een bijzonder schilderij. Ik houd het in gedachten.
   vrg

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>