Boek op doek #39

Paul Émile Chabas: ‘Femme à la mer’ (1890)

Paul Émile Chabas (1869-1937) was een Franse kunstschilder. Hij zorgde voor opschudding in de VS met zijn schilderij ‘Matinée du septembre’ (1912), dat mede daarom zijn beroemdste kunstwerk werd. Bovenstaand schilderij is wat dat betreft een stuk netter en valt een beetje uit de toon in zijn oeuvre dat met name bestaat uit badende meisjes in de vrij natuur. Deze vrouw aan zee, die even opkijkt vanuit haar boek, spreekt mij meer aan. Wat een héérlijk leesplekje heeft deze dame gevonden. Als ik dit zie, krijg ik zo’n zin in de zomer!

2 comments

  1. Albert

    Zalig (westers) Pasen! En dan over vijf weken ook nog oosters Pasen. Om met Gerard Reve te spreken: Waar hebben wij het aan verdiend? Prachtige schildering. Doet me denken aan de manier waarop mijn grote liefde uitkeek over zee vanaf Skopelos (haar geliefde eiland, een slagje groter dan Terschelling, met ‘evenveel kerken als dagen in het jaar’, zoals de Grieken het eiland beschrijven) naar Alonnisos, dat dan weer een eiland voor natuurliefhebbers is. Ik ga meteen dat boek met die mooie voorplaat met die plafondhoge boekenkast bestellen. Zo ziet in mijn dagdromen de hemel eruit, zij het dan met uitzicht op een rivierbocht. PS. Boek op Doek verdient een boek. Om in te bladeren en te mijmeren op een donkere novemberdag met regen tegen de ruiten en kaarslicht binnen of juist bij het laatste late lenteavondlicht half juni, of wanneer dan ook. PPS. Mijn mooiste herinnering aan vorig jaar ligt in Leiden op de Pieterskerkgracht bij het concert dat Vincent van Amsterdam daar gaf op Pinksterdag met Goldberg-variaties op accordeon. Ik ben blij dat ik als jong Achterhoeks kereltje 34 jaar geleden koos voor Leiden als studiestad!

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>