Ik lees Nederlands!

Lees je ook zo veel… vertaalde boeken? Men denkt wel eens dat alles wat van ver komt, beter is. Maar de kwaliteit en diversiteit van Nederlandse literatuur is enorm groot. Wil je meer boeken die oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn lezen? Stel jezelf dan tot doel om in 2014 zo veel mogelijk werk van Nederlandse of Vlaamse auteurs te lezen. Doe ook mee aan de uitdaging Ik lees Nederlands!

(In 2015 wordt de uitdaging georganiseerd door Jenny en Tessa. Je kunt er hier alles over lezen. Doe je ook weer mee?)

ikleesned540

In 2013 organiseerde Judith van De Boekblogger voor het eerst deze uitdaging. Het werd een groot succes: maar liefst 50 deelnemers lazen met elkaar ruim 600 boeken! In dit artikel op Not Just Any Book lees je meer over hoe het idee ontstond en wat de charme is van ‘lokaal lezen’. Weet je niet wat je moet lezen en wil je inspiratie opdoen? Kijk dan eens bij het recensie-overzicht van vorig jaar.

Hoe werkt het?

 • Bepaal allereerst je doel. Er zijn verschillende niveaus (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 of 40 boeken in één jaar). Wees realistisch, maar vergeet niet: het moet wel een uitdaging zijn!
 • Het gaat om boeken die oorspronkelijk in het Nederlands zijn geschreven en dus tot de Nederlandse letterkunde behoren (inclusief werk van Vlaamse auteurs dus). Alle literaire genres tellen mee, dus ook poëzie en non-fictie.
 • Heb je een (boeken)blog? Schrijf dan een artikel waarin je aangeeft dat je meedoet met deze uitdaging. Vermeld je doel en maak alvast een lijstje met titels die je wilt gaan lezen. Je kunt bovenstaande afbeelding gebruiken en een linkje naar deze pagina toevoegen.
 • Wanneer je een boek of gedichtenbundel hebt gelezen, schrijf hierover dan een recensie op je eigen blog, op Goodreads of Dizzie, of elders op het internet. Voeg de link toe via het formulier onderaan deze pagina. (Heb je het boek niet online besproken, laat dan het ‘link’-vakje leeg.

 • Alle toegevoegde titels komen in dit overzicht te staan. Je ziet op alfabetische volgorde (op achternaam van de auter) alle titels op een rij, met daar achter de naam van wie het boek gelezen heeft (wanneer de naam een linkje is, kun je doorklikken naar de online recensie van de lezer).
 • Iedere maand worden er één of meer boeken verloot onder de lezers die een boek toevoegen aan de lijst met gelezen boeken. Hoe meer je gelezen hebt, hoe meer kans je maakt! Op deze pagina vind je een overzicht van de te winnen boeken en de winnaars.
 • Je kunt aan de uitdaging beginnen wanneer je wilt. Tot en met 15 januari 2015 kun je titels van gelezen boeken toevoegen.

 

Je bent nu op de informatie-pagina. Via de knoppen in de rechter zijbalk kun je de andere pagina’s bezoeken: een lijst met alle deelnemers aan de uitdaging, een pagina waar je titels kunt toevoegen, een overzicht van alle gelezen boeken en de pagina met de boeken die onder de deelnemers worden verloot.

Gepost in

121 reacties

 1. West Mus

  Hoera! Hij is er weer. Ik doe weer graag mee. Vorig jaar 2013 haalde ik de meer dan 30 zelfs dus in 2014 gaan we er weer een keertje voor. Heb trouwens al heel wat Nederlandse en Vlaamse boeken klaarliggen om te lezen.

 2. Pingback: Ik Lees Nederlands: Even doorlezen en Beste boeken | De Boekblogger
 3. Judith

  Natuurlijk doe ik ook mee! Hoewel het misschien niet zo’n grote uitdaging is want vorig jaar heb ik ruim 30 Nederlandse boeken zonder veel moeite gelezen. Maar goed, dit jaar is wel een drukker jaar, dus ik denk dat het moeilijker wordt.

 4. tine

  mooi initiatief Inge en complimenten aan je man voor de afbeelding. Ik denk er over na of ik mee doe. Is het verplicht dat je van elk boek een recensie schrijft?

  • Inge

   Nee hoor, je hoeft niet per se een linkje door te geven wanneer je een boek toevoegt. Je mag dus ook aan de uitdaging meedoen wanneer je geen blog of Goodreads-account hebt.

 5. An

  Hallo! Aangemeld! Ik was al van plan om meer Nederlandstalige boeken te lezen; lijkt me leuk om dat in groep te doen. Mijn doel is 30 boeken, waarvan minstens 20 Vlaamse. Groetjes, An.

 6. Wendy Wenning

  Ik heb me aangemeld, leuke uitdaging voor het komend jaar. Heb al een aantal Nederlandse boeken klaarliggen om te lezen de komende maand.

 7. Mieke Schepens

  Ik doe graag mee, Inge ! Dit jaar heb ik meer dan 30 boeken gelezen, maar ik wil wel dat het uitdaging blijft, zoals je zegt. We verwachten dit jaar een verhuizing, zowel privé als onze zaak, en als dat door gaat, zal het wellicht een uitdaging blijken te zijn. Maar ik ga er voor !!

 8. boekenwijs

  Leuk, een nieuwe uitdaging! In 2013 heb ik met redelijk gemak 10 Nederlandse boeken gelezen, dit jaar ga ik voor 20. Aangezien ik jaarlijks tussen de 40 en 50 boeken lees, lijkt dit me realistisch.

 9. Ine

  Dag Inge,

  Wat een leuke uitdaging. Ik heb me deze middag aangemeld, maar ik zie nu dat er nieuwe opties zijn bijgekomen. Kan ik mijn doel nog veranderen naar 40 boeken of kun jij dat voor mij aanpassen?

  En ik zie dat je als website ook je Goodreads-profiel mag doorgeven? Dan mag het mijne er ook bij: https://www.goodreads.com/user/show/4621120-ine Daar zal ik dan ook mijn recensies op plaatsen.

  Ik ben benieuwd naar het volgende leesjaar!

 10. Connie Flipse

  Vorig jaar heb ik getwijfeld maar niet meegedaan. Dit jaar doe ik mee. In 2013 heb ik 22 nederlandse boeken gelezen. Ik maak er een echte uitdaging van en ga voor 30 boeken.

 11. Pingback: Ik Lees Nederlands! | followmemove
 12. Christine De Knijf

  Dit is de eerste keer dat ik hier aan meedoe . Ik heb me aangemeld om 20 Nederlandstalige (Vlaamse) boeken te lezen…Benieuwd of ik mijn doel haal. Ik hoop nu wel dat de Nederlandse / Vlaamse auteurs veel nieuwe boeken gaan uitgeven.

 13. Pingback: Books: My reading resolutions for 2014 | divinenanny.nl
 14. Tessa

  Yes, aangemeld! Laat die Nederlandse boeken maar komen! Heb me voorzichtig aangemeld voor 35 boeken maar wie weet pas ik dat in de loop van het jaar nog wel aan naar 40 ;-) Heb nu al vier fijne, Nederlandse boeken liggen dus het begin is vast gemaakt :-) leuk dat je het stokje hebt overgenomen!!

 15. Elly

  Leuk ik doe mee. Ik heb afgelopen 100 boeken gelezen en daar zaten veel Nederlandse boeken bij. Ik ga het zeker halen.
  Ik heb me ingeschreven voor 40 boeken. Het kan zijn dat het er nog meer worden.

 16. Jorien

  Hoi Inge,
  Cool dat je dit organiseert!!
  Ik heb me vrij conservatief aangemeld voor 10 boeken ;-) omdat ik ook her en der nog buitenlands wil lezen… maar toch leuk om dit doel te stellen. Nu bezig in “Dorst” van Esther Gerritsen dus dat wordt de eerste denk ik!

  groetjes,
  Jorien

 17. Marion Poeste Thomas

  Super leuk idee!
  Kan je eigenlijk je aantal nog veranderen in de loop van het jaar(mocht je voorbij je doel toch zijn gekomen?)… En misschien is het een leuk idee, om een apart gedeelte op deze pagina of ergens anders te plaatsen met alle nederlandse boeken tips…(mogelijk evt. met contact gegevens van schrijvers die dit zelf aanbieden, voor als iemand een gesigneerd exemplaar van dit boek wilt kopen..Ik weet er denk ik wel een paar van Nederlandse bodem die dit er graag voor over hebben o.a. ikzelf met mijn eigen boek ”Ademloos verlangen” . ) Groetjes Marion

  • Inge

   Ja, hoor! Wanneer je in de loop van het jaar het aanmeldingsformulier opnieuw invult (of mij een e-mail stuurt), kan ik het aanpassen. Maar ik zeg: gewoon nu al hoog inzetten!

 18. Inge

  Een heel leuk initiatief. Voor mijn werk (bibliothecaresse) ben ik bezig de boekenlijst Nederlands aan te vullen met meer recent werk. Dit is een mooie manier om op zoek te gaan en uitgebreid(er) kennis te maken over wat Nederlandse en Vlaamse auteurs verhalen.

 19. Door Suzanne

  Ik heb me aangemeld! Ik zag eind vorig jaar de uitdaging al bij Judith van de Boekblogger staan en had me voorgenomen om mee te doen in 2014. Gelukkig heb jij het stokje overgenomen… Dit jaar kwam ik op ruim 40 Nederlandse boeken uit en hoop dit in 2014 te evenaren.

 20. Pingback: Uitdaging: Ik lees Nederlands! 2014 | Door Suzanne
 21. Janneke

  Leukleukleuk! Ik heb toch wel even getwijfeld – maar ik vond het in 2013 zo leuk om mee te doen dat ik heb besloten de uitdaging ook in 2014 aan te gaan. In 2013 koos ik in eerste instantie voor 10 boeken (ik lees niet zoveel oorspronkelijk Nederlands) maar het zijn er 20 geworden. Mede met dank aan de recensieboeken van NL’se auteurs die ik voor verschillende aanbieders mocht lezen.
  Omdat 20 voor mij net het uiterste aantal was (ben nu met de laatste bezig), heb ik me opnieuw ingeschreven voor 20. Ik ben heel benieuwd welke boeken het uiteindelijk gaan worden!

  Dank Inge dat je het stokje van Judith overneemt. En Judith heel veel dank voor alle moeite die je in 2013 hebt gedaan om de uitdaging in goede banen te leiden :-).

 22. Anne-Hilde

  Wat een ontzettend leuk idee!! Ik ga even titels verzamelen en dan meld ik me ook aan. Leuk om zo bewust even rond te gaan neuzen in boekenkasten :D

 23. Sonja Star-de Vries

  Wat een leuk idee Inge. Ik heb me aangemeld met 20 boeken. Het liefst lees ik tegenwoordig ook boeken van Nederlandse of Vlaamse auteurs maar ik wil de lat toch niet te hoog leggen.
  In mijn top 10 van favoriete boeken aller tijden staan minimaal 3 Nederlandse/Vlaamse boeken zoals Verloren grond van Murat Isik, In alles eenzaam van Patricia Vlasman en daar is dit jaar bijgekomen Woesten van Kris van Steenberge wat ik echt een prachtig en verrassend debuut vond.
  De eerste roman die ik in 2014 ga lezen is Luchtvissers van Gerwin van der Werf. Het eerste hoofdstuk was al veelbelovend en ik vermoed dat deze roman en ook deze site ,waar ik al veel boeiende boeken zag, mij uit mijn leesdip van nu al 3 weken gaan halen.

 24. Pingback: Voornemens voor 2014! | Antoinette's Boeken Commentaar
 25. Pingback: Ik lees Nederlands 2013 en 2014 |
 26. Wanda

  Vorig jaar lang getwijfeld en uiteindelijk het niet gedaan, nu opnieuw wel twijfels maar meld ik me bij deze wel aan! Normaal lees ik altijd thrillers en dan vaak van Scandinavische auteurs maar ik wil juist mijn horizon verbreden dus dan is zo’n challenge natuurlijk een mooie uitdaging! Ik ga voor 10 en wie weet moet ik het in het loop van het jaar bijstellen als blijkt dat er zoveel Nederlandse pareltjes te ontdekken zijn!

 27. Pingback: TTT: Top 10 Doelen die ik dit jaar wil bereiken
 28. Veronique

  Ik geloof dat ik me al aangemeld had (weet het niet meer zeker) maar moet zowieso dadelijk de blog nog schrijven. Maar had me volgens mij opgegeven voor 30 boeken maar dat wil ik veranderen naar 40. (Dat stond er toen nog niet bij)

  Groetjes Veronique.

 29. Pingback: 33 berichten later… | annick leest
 30. Daniëlle

  Leuk, ik doe mee!
  Ik had al behoorlijk wat Nederlandse boeken (en ook wat Vlaamse, geloof ik) op mijn to-read lijstje staan, dus die heb ik er even bij gepakt. Daarmee kwam ik al aan de dertien, dus ik heb mijn doel nu op 15 boeken gezet.

 31. Pingback: Ik lees Nederlands! 2014 | Kunst & Geschiedenis
 32. Plien

  Ik had al op Judith haar blog gezet dat ik niet meedoe. Maar nu ga ik toch twijfelen. Hoewel ik eigenlijk graag mijn uitdaging Engels dit jaar wel wil volmaken. Ik kom hier nog op terug. Ik denk dat ik niet kan nalaten en mij toch inschrijf ;)

 33. Mevrouw Kinderboek

  Leuk, ik doe graag weer mee. Vorig jaar deed ik mee met Nederlandse en Vlaamse boeken. Maar ik lees zoveel Nederlands dat het bijna niet te behappen was. :-) Vlaams lees ik wel weinig, dus daar ga ik de uitdaging voor aan. Voor 10 boeken, waarvan maximaal 5 prentenboeken. Ik zal me nog officieel aanmelden, maar wil eerst graag een post op mijn site maken.

 34. Pingback: Nieuws uit de media/boekbloggerswereld | Plien's boekenblog
 35. Renata

  Ik doe ook weer mee! Vorig jaar had ik het doel op 30 gezet, maar ik heb met moeite 27 gehaald. Tegen het eind van het jaar kwamen er toch weer wat meer buitenlandse schrijvers tussendoor. Dus, dit keer zet ik in op 15. Ik kan het altijd nog verhogen toch. Superleuk dat het nu weer georganiseerd wordt, hulde aan Judith en Inge voor dit initiatief!

 36. Tanneke

  Vorig jaar heb ik niet meegedaan. Twijfelde wel. Nu ga ik het toch maar doen. Inzet is wel laag, 10, maar dat komt omdat ik niet alleen Nederlandse boeken lees. Wel een hele leuke uitdaging.

 37. Pingback: Boekrecensie: Pristina door Toine Heijmans | De Boekblogger
 38. Pingback: Reading Challenges | Januari | Booktraveler.nl
 39. Pingback: Nederland leest | droommetpapier
 40. Bibiesboeken

  Vorig jaar bij lange na mijn doel niet gehaald. Dit jaar opnieuw proberen en heb de uitdaging op tien Nederlandstalige boeken gezet. Toch wel een uitdaging aangezien ik bijna alleen vertaalde literatuur lees, tenminste daar kwam ik vorig jaar achter!

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>