Inge kijkt | ‘Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesschrijver’ (2001)

Godfried Bomans

Afgelopen 2 maart werd de honderste geboortedag van Godfried Bomans gevierd. De NTR zond daarom in Het uur van de Wolf de documentaire ‘Godfried Bomans, heimwee van een sprookjesschrijver’ (2001, regie Coen Verbraak) uit. Er komen veel vrienden en bekenden van de schrijver aan het woord. Bomanskenner Jeroen Brouwers typeert Godfried Bomans, maar ook Hella Haasse, Harry Mulisch, Bomans’ vriendin en zijn zus Wally doen hun verhaal.

Godfried Bomans heeft meer dan zestig boeken geschreven, onder andere Pieter Bas (1936), Erik of het klein insectenboek (1941) en De avonturen van  Pa Pinkelman (1946). Bomans staat te boek als humoristisch auteur en werd na de oorlog een geliefd publiek figuur. ‘Toen Godfried stierf, hadden mensen het gevoel dat ze een huisvriend verloren,’ aldus Mulisch. Maar er was ook kritiek op de auteur: men verweet hem dat hij – ondanks zijn stilistische vaardigheden – te veel aan de oppervlakte bleef. Hij waagde zich niet aan serieuze maatschappijkritiek. Ook vond men Bomans conservatief. Desondanks was het een schok toen de schrijver in 1971 onverwacht overleed.

3 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>