Inge kijkt: ‘Ik zal u naam niet noemen: portret van Ted van Lieshout’ (2012) door Arno Kranenborg

In februari 2012 publiceerde Ted van Lieshout (kunstenaar en veelbekroond kinderboekenschrijver) zijn eerste roman voor volwassenen. Mijn meneer is een boek over pedofilie, voor een deel geïnspireerd op Van Lieshouts eigen jeugdervaringen: als jongen had hij omgang met een pedofiele man. Een behoorlijk controversieel onderwerp dus.

Ted van Lieshout

In de documentaire van Arno Kranenborg vertelt Ted van Lieshout waarom hij dit boek wil schrijven. Wanneer het vandaag de dag over pedofilie gaat, wordt de dader hartgrondig veroordeelt. Van Lieshout wil nuancering aanbrengen in deze gedachte. Dat neemt niet weg dat hij een pedofiele relatie afkeurt.

Van Lieshout en Gerbrand Bakker

Het schrijfproces is niet gemakkelijk. Collega-auteur Gerbrand Bakker heeft behoorlijk wat kritiek op het manuscript. Ook weet Van Lieshout niet zeker of hij in het boek een standpunt moet innemen. De regisseur volgt Van Lieshout tijdens gesprekken met de redacteur en gaat mee op bezoek naar Van Lieshouts moeder. Ook zien we hoe de schrijver een klas Amsterdamse kinderen vermaakt met zijn tekeningen en gedichten. De liedjes hadden voor mij weggelaten mogen worden. Want Van Lieshout kan veel, maar zingen, nee. Het boek is in ieder geval linea recta naar mijn to read-lijstje gegaan!

 

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>