Inge kijkt: ‘Louis Couperus, niet te stillen onrust’

Ter gelegenheid van het Couperusjaar maakte regisseur Jan Louter samen met schrijver Bas Heijne een documentaire over Louis Couperus (1863-1929). Op 1 oktober werd de film in het Het uur van de wolf (NTR) uitgezonden en ik heb ervan genoten! Bas Heijne houdt een pleidooi voor het beter leren kennen van Couperus’ werk omdat het nog altijd actueel is. Heijne legt uit wat Couperus bedoelde met ‘de mystiek der zichtbare dingen’ en bestempelt Couperus als een visonaire auteur. Zijn wereldbeeld werd gekenmerkt door verwondering en desillussie.

In de documentaire bezoekt Heijne een aantal plekken op aarde die voor Couperus belangrijk zijn geweest. De kijker wordt getrakteerd op prachtige beelden van Den Haag, Java en Toscane. Er wordt veel geciteerd uit bekend en minder bekend werk van Couperus (voorgelezen door Arthur Japin). Hieronder zie je de teaser, de gehele documentaire is hier terug te zien.


 

Bas Heijne was eerder te gast in het programma DWDD (samen met Adriaan van Dis) om over Couperus te vertellen (klik). Ook schreef hij recentelijk het esssay Angst en schoonheid (2013) over het leven en werk van Couperus (klik).

One comment

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>