Inge kijkt — Olaf Witkamp: ‘Hang naar schoonheid’ (RTV Oost)

Vorige week was ik op de Deventer Boekenmarkt, de grootste boekenmarkt van Europa. Aan de vooravond van deze 25ste editie zond RTV Oost een documentaire over boekverkopers uit. In ‘Hang naar schoonheid’ volgt Olaf Witkamp drie antiquaren in hun jacht op dat ene unieke boek, hun pogingen om het financieel te redden en in hun liefde voor het boek. We zien Pieter van der Meer van Boekhuis Deventer, Jos Wijnhoven van antiquariaat Jos Wijnhoven in Deventer en Willem Oving van Mulder Boekenvreugd te Zutphen. De documentaire begint bij het opruimen van de boekenmarkt in 2012 en volgt de drie romantici die de tijd sterk tegen hebben in deze gedigitaliseerde wereld. De film laat niet alleen zien hoe de drie verschillend omgaan met veranderingen maar geeft ook een inkijk in de wereld achter de etalageruit van dat antiquariaat. Het is een verhaal over de bevlogenheid, passie en de liefde voor het geschreven en gedrukte woord.

Hoe lang zal dit vakgebied nog blijven bestaan? Kunnen antiquaren het hoofd boven water houden nu alles zo is veranderd? Anderzijds, ‘boeken verkopen die mensen wat extra’s bieden,’ zoals Willem Oving het verwoordt, is ‘een beknopt soort idealisme, en dan heel kleinschalig’ dat misschien wel altijd zal blijven bestaan.

One comment

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>