Inge kijkt: Theodor Holman over zijn nieuwste roman De grootste truc aller tijden (2013)
Schrijver en columnist Theodor Holman (1953) werd geboren in een Indisch milieu. Zijn vader was assistent-resident in Pasoeroean (Oost-Java) en werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Birma-spoorlijn, terwijl zijn vrouw in een Japans interneringskamp zat. Na de onafhankelijkheid van Indonesië was de familie alles kwijt en kwam het gezin naar Nederland. Op 15 augustus 2011 hield Holman een persoonlijke toespraak tijdens de Indië-herdenking. In maart 2013 verscheen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam Holmans nieuwste boek: De grootste truc aller tijden. Een familiegeschiedenis.
Na de oorlog wordt een gezin in Nederland herenigd. Moeder en zoon zaten in hetzelfde Japanse kamp in Indië en hebben een sterke band opgebouwd. Vader werkte in Birma aan de spoorweg en amuseerde zijn medegevangenen met zijn goocheltrucs. Eenmaal weer bij elkaar ontdekt de zoon dat hij veel van zijn vader houdt maar niets van hem begrijpt. Vader probeert tevergeefs beroepsgoochelaar te worden en vestigt zich als bedenker van trucs. Als moeder sterft, kan vader de opvoeding niet aan en verdwijnt meer en meer. Hij belooft de zoon de rechten na te laten van de grootste truc aller tijden. (Bron)
In onderstaand filmpje vertelt Holman over zijn nieuwste roman.
Wim Brands interviewde Holman onlangs over De grootste truc aller tijden in het programma Boeken (zie het tweede deel van de aflevering).
Ik ben het niet eens met Holmans opmerking dat ‘het verhaal van Indië in de Tweede Wereldoorlog’ en de repatrianten onbekend is, denk maar aan Indische duinen (1994) van Adriaan van Dis! Desondanks ben ik benieuwd naar deze Indische familiegeschiedenis.