De genomineerden voor de AKO Literatuurprijs 2013

Vrijdag zijn de zes kanshebbers voor de AKO Literatuurprijs 2013 bekendgemaakt! Uit zo’n 400 boeken selecteerde de jury een tiplijst van 25 boeken en nu is de toplijst bekendgemaakt. De zes genomineerde boeken zijn:

 • Martin Bossenbroek —  De Boerenoorlog (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
 • Jan Brokken — De vergelding (Atlas Contact)
 • Wouter Godijn — Hoe ik een beroemde Nederlander werd (Atlas Contact)
 • Joke van Leeuwen — Feest van het begin (Querido)
 • Ilja Leonard Pfeijffer — La Superba (De Arbeiderspers)
 • Allard Schröder — De dode arm (De Bezige Bij)

De bekendmaking vond plaats tijdens het programma Nieuwsuur. Juryvoorzitter Patrick Janssens gaf een kort commentaar bij alle boeken.

De shortlist verbaasde me enigszins. Ik verwachtte dat Oek de Jong (Pier en oceaan) en Tommy Wieringa (Dit zijn de namen) wel op de lijst zouden staan. Maar er écht over meepraten kan ik niet, want op dit moment heb ik nog geen één van de zes genomineerde boeken gelezen. Daar zal overigens snel verandering in komen! Ik heb me namelijk aangemeld voor de Leesclub AKO Literatuurprijs aan de Querido Academie. Voor deze cursus zal ik de zes genomineerde boeken lezen. Onder leiding van literair criticus Arie Storm zullen de boeken besproken worden en zal er gediscussieerd worden over wie de prijs zou moeten winnen.

De winnaar van de AKO Literatuurprijs zal 28 oktober bekendgemaakt worden. De schrijver van het winnende boek ontvangt naast een sculptuur van Eugène Peters een bedrag van € 50.000. Dit bedrag wordt ter beschikking gesteld door de Stichting Jacques de Leeuw. Welk boek zou volgens jou de AKO Literatuurprijs 2013 moeten winnen?

2 comments

 1. Jenny

  Wat gaaf zeg! Leuk dat je met die club gaat meelezen. Alleen het boek van Jan Brokken ligt nog in mijn nog-te-lezen-mandje. De rest zal ik echt op de lange baan moeten schuiven. Veel succes en vooral veel succes met de leesclub :)

 2. Judith

  Ik heb alleen Joan Brokken gelezen en dat vond ik een goed boek. Niet héél goed, maar wel goed. Dus ja, dan wordt het moeilijk een oordeel te vellen over wie de prijs moet winnen. Leuk dat je ze allemaal in de club gaat lezen!

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>