Najaarbrochures 2014

Je had het nog van me te goed: het overzicht van de aanbiedingsbrochures van literaire uitgeverijen! Het boekseizoen is begin augustus van start gegaan, en daar horen nieuwe brochures bij. Van welke auteur verschijnt binnenkort een nieuw boek? En welke titel mag je absoluut niet missen? Je vindt het in deze brochures!

I-tried-to-get-to-sleep

Hierbij de links naar de online versies van de brochures:

Nederlanse literatuur is mijn ‘aandachtsveld’, dus bij het doorbladeren focus ik me op auteurs uit Nederland of Vlaanderen. Wat verschijnt er een hoop moois! Ik kijk uit naar het nieuwe werk van Deniz Kuypers dat deze maand bij Ambo|Anthos verschijnt. Bij dezelfde uitgeverij wordt in januari een nieuwe roman van Auke Hulst verwacht. Nog deze maand verschijnt bij de Arbeiderspers nieuw werk van Christiaan Weijts (De linkshandigen) en Naomi Rebekka Boekwijt (Hoogvlakte). Uitgeverij Querido brengt de laatste voltooide roman van Bernlef uit. Ook las ik bij deze uitgeverij over een aangrijpende familiegeschiedenis geschreven door Jaap Cohen. Een non-fictie titel die mijn aandacht trekt is een boek van Reggie Baay over de geschiedenis van de slavernij in Nederlands-Indië (januari bij Athenaeum).

Uitgeverij Atlas Contact maakte me dit najaar al blij met  de nieuwe romans van Jeroen Brouwers, Hanna Bervoets en Adriaan van Dis, maar er zit nog meer moois aan te komen: de nieuwe roman van P.F. Thomése, De onderwaterzwemmer, wordt alvast aangekondigd én in het voorjaar kunnen we het langverwachte boek van Maarten ’t Hart over zijn moeder tegemoet zien. Verder hebben de debuutromans  van Roelof ter Napel en Roanne van Voorst hebben mijn aandacht.

Bij De Bezige Bij verschijnt in januari Liefde bij wijze van spreken, een nieuwe roman van Yves Petry en ook Ernest van der Kwast komt met nieuw werk: IJsmakers. Van Hafid Bouazza wordt bij Prometheus een boek aangekondigd met de titel Vrede is de nacht. Ook verschijnt er werk van onder anderen Marja Pruis, Herman Brusselmans (uiteraard!) en Joris van Casteren. De uitgeverij scoorde dit najaar al met het nieuwe boek van Griet Op de Beeck, Kom hier dat ik u kus. Qua poëzie kunnen we ons verheugen op bundels van Lévi Weemoedt, Toon Tellegen en Ingmar Heytze. Ik heb de komende maanden niets te klagen!

Naar welke (nog te verschijnen) boeken kijk jij uit?

8 comments

 1. JannieTr

  Bij Cossee verscheen al Lodewijk van Oord – Albrecht en wij. Een succes blijkbaar, misschien toch nog lezen. Maar waar ik echt naar uitkijk is Het huis achter de wilgen van Mariette Haveman, die al 2 succesvolle boeken schreef die aan mijn aandacht zijn ontsnapt. En Het Winterboek van Gerbrand Bakker wordt als zeer betaalbaar literair sinterklaascadeau (7,50) aangeboden!

  • Inge

   Jannie, die twee auteurs trokken ook mijn aandacht. En dat Winterboek is inderdaad écht een heel fijn en origineel cadeau. Twee jaar terug schreef ik er deze mini-review over:

   Gerbrand Bakker schreef mooie verhalen over sneeuw, ijs en schaatsen. Samen met winterverhalen van andere auteurs (o.a. Maarten ’t Hart), gedichten van hemzelf en bijvoorbeeld Ted van Lieshout, een heus winter-ABC, een etymologiequiz, sneeuwkristalpuzzels, recepten van zijn moeder (denk aan tulband of snert) en aantekeningen uit het werkboekje van zijn vader (hoe maak ik een broedhokje of houten kerstboompje?) is dit een heerlijk boek om lange, koude avonden mee door te komen. Het Winterboek had alleen wat dikker moeten zijn, vrees ik.

 2. Sandra

  Ik kijk net als jij uit naar De onderwaterzwemmer van P.F. Thomése en ik kijk uit naar Ik kom terug van Adriaan van Dis (al is deze net uit). Wat heerlijk dat je alle linken hebt geplaatst, handig!

  Ik vind het jammer dat de voorjaarsfolders al beschikbaar zijn van de uitgevers, het is nog niet eens winter, rustig aan, vanwaar de haast?

  • Inge

   De aanbiedingen zijn eigenlijk bedoeld voor de boekhandel: die gaan binnenkort al besluiten wat ze komend voorjaar inkopen. Vandaar!

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>