Boek Blogger Enquête

In december werden boekbloggers door Joany van Craving Pages opgeroepen mee te doen aan de Boek Blogger Enquête 2013. Aan de hand van deze vragenlijst evalueer ik het afgelopen leesjaar en kijk ik alvast vooruit. Lees je mee?

Terugblik

1. Wat was het beste boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Ik las Pier en oceaan (2013) van Oek de Jong, een uit twee delen bestaande roman die geen moment verveelt. Sterker nog, ik miste de sfeer van het boek toen ik het uit had. Het magnum opus van Oek de Jong oogstte veel lovende kritieken en werd bekroond met de F. Bordewijk-prijs 2013 en de Gouden Uil Literatuurprijs 2013. Echt een aanrader! Lees mijn recensie hier.

2. Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

Ik verwachtte veel van de laatste roman van Yasmine Allas: De onvoltooide (2013). Helaas raakte het verhaal mij niet – ondanks de vertelkunsten van de schrijfster. Lees mijn recensie hier.

3. Door welk boek ben je het afgelopen jaar aangenaam verrast?

Ik begon onbevangen aan Dagen zonder Dulci (2013) van Deniz Kuypers. Wat bleek: een mooi en ontroerend verhaal dat goed in elkaar steekt. Ik kan erg blij worden van goede debuutromans. Lees mijn recensie hier.

4. Als je van alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen slechts één titel aan mocht raden, welk boek zou je dan kiezen?

Omdat ik weet dat veel lezers niet beginnen aan een dik boek (zoals de ruim 800 pagina’s tellende roman van Oek de Jong uit vraag 1), kies is Hemelvaart (2013) van Judith Koelemeijer. Een schoolvoorbeeld van literaire non-fictie en een verhaal dat niemand onberoerd zal laten. Lees mijn recensie hier.

5. Wat is de beste boekenreeks die je het afgelopen jaar hebt ontdekt?

In het genre dat ik lees zijn geen reeksen te vinden zoals bij science fiction, young adult en fantasy. Ik kies daarom voor De bijbel voor ongelovigen van Guus Kuijer waarvan ik afgelopen jaar het eerste deel heb gelezen. Lees mijn recensie van Het begin (2012) hier. Ik ben enthousiast over Kuijers hervertelling van de bijbel en kijk dan ook uit naar De uittocht en de intocht (2013) en Saul, David, Samuel en Ruth (nog te verschijnen in mei 2014).

6. Welke nieuwe, veelbelovende auteurs heb je het afgelopen jaar ontdekt?

Er waren heel wat goede schrijvers waarvan ik niet eerder werk gelezen had. Ik ontdekte Aukelien Weverling, Thomas Heerma van Voss, Walter van den Berg, Karin Amatmoekrim, Owen Donkers en Auke Hulst. Allemaal jonge auteurs die heel wat in hun mars hebben.

7. Heb je dit jaar nog andere genres verkend?

Eigenlijk niet. Ik las wel de roman Het badhuis (2013) van Corine Kisling. Deze schrijfster publiceerde hiervoor (samen met haar echtgenoot) literaire thrillers en dat merk je wel in dit verhaal: er zit veel onderhuidse spanning in. Lees mijn recensie hier.

8. Wat was het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Ik raakte verslingerd aan Eline Vere (1898) van Louis Couperus. Ik kon niet stoppen met lezen. Wanneer ik niet aan het lezen was, dacht ik alleen maar: hoe zou het met Eline gaan? Lees mijn recensie hier.

9. Welk van de boeken die je dit jaar hebt gelezen heeft de allermooiste cover?

Ik kies voor Op zee (2011). Deze korte roman van Toine Heijmans heeft zowel op het omslag als in de rest van boek heen illustraties van Jenna Arts. Bekijk de cover en mijn recensie hier.

10. Wie is je favoriete personage uit alle boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Ik denk dat Eline uit Eline Vere en Abel uit Pier en oceaan me het meeste bijgebleven zijn. Ik kon me ook erg goed inleven in Eva uit Lange dagen (2008) van Pia de Jong. En ik leefde erg mee met Emma uit Myrthe van der Meers PAAZ (2013).

11. Welk boek heeft de grootste indruk op je gemaakt in 2013?

Ik was echt even helemaal ondersteboven van het einde van Het land (2013) van Aukelien Weverling. Het verhaal neemt een onverwachte wending en is erg verontrustend. Lees mijn recensie hier.

12. Welk boek had een scène die je zo enthousiast maakte, dat je niet kon wachten om er iemand over te vertellen?

Ik heb me heel erg vermaakt met Het bamischandaal (2012) van P.F. Thomése. De schrijver (die zelf fungeert als romanpersonage in het boek) onderneemt een hilarisch avontuur om zijn vriend J.Kessels op te sporen. Lees mijn recensie hier.

13. Wat is je favoriete relatie (romantisch, vriendschappelijk, familie, enz.) uit de boeken die je het afgelopen jaar hebt gelezen?

Dat is de relatie tussen Abel uit Pier en oceaan (2012) en zijn vader en moeder. En op hun beurt de relatie tussen deze vader en moeder  en hún beide ouders. De opgroeiende Abel is het hoofdpersonage van deze roman, maar toch draait het in de eerste twee delen vooral om zijn moeder Dina. Maar dat is ook wel weer begrijpelijk, mede door haar is Abel geworden wie hij is. Daarin is Oek de Jong heel overtuigend.

14. Wat is het beste boek dat je hebt gelezen op basis van een recensie?

Het boek Glijvlucht (2010) van Anne-Gine Goemans kocht ik omdat iemand er enthousiast over schreef. Het bleek geen miskoop, integendeel: het was écht een geweldig boek. (Mijn recensie verschijnt binnenkort!)

15. Welk boek zou je het allerliefst terug willen zien in de bioscoop, en met welke acteurs in de hoofdrollen?

Ik ben liefhebber van het werk van Adriaan van Dis. Onlangs begreep ik dat er nagedacht wordt over een verfilming van Tikkop (2010), een roman die zich daar uitstekend voor leent. Omdat Van Dis toneelervaring heeft, zou het natuurlijk erg leuk zijn als hij een (bij)rol krijgt.

 
Boeken en bloggen

16. Wat is je favoriete boekenblog van 2013?

 Dat is het De Boekblogger. Judith bespreekt veel boeken die mij aanspreken, heel fijn! Voor het laatste literaire nieuws check ik Tzum regelmatig.

17. Welke review, die je het afgelopen jaar hebt geschreven, is je favoriet?

Voor Heren van de thee van Hella S. Haasse ‘bezocht’ ik het virtuele museum van de schrijfster, waar mooie foto’s en fragmenten van het boek te vinden zijn. Lees hier mijn recensie.

18. Wat is je favoriete boek-gerelateerde ontdekking van het afgelopen jaar?

In 2013 werd de Querido Academie opgericht. Bekende schrijvers, vertalers, illustratoren, recensenten en redacteuren stellen hun kennis en hun jarenlange ervaring in dienst van uiteenlopende boekenliefhebbers. Denk aan masterclasses en cursussen. Zelf nam ik deel aan een leesclub: onder leiding van Arie Storm werden de zes genomineerde boeken voor de AKO Literatuurprijs 2013 gelezen en besproken.

19. Wat is jouw mooiste boekenblog-moment van 2013?

Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik drie exemplaren van Klaas weggeven. De schrijver zelf, Nico Dijkshoorn, retweette het bericht en zodoende kreeg ik ontzettend veel leuke reacties.

20. Heb je meegedaan aan challenges dit jaar? Zo ja, hoe is dat voor je uitgepakt?

Jazeker! Ik deed mee aan de uitdaging Ik lees Nederlands! die georganiseerd werd door Judith. Ik stelde mijn doel op 30 boeken, en dat is me gelukt. Ik wilde sowieso 50 boeken lezen in 2013, daar gebruikte ik mijn Goodreads 2013 Reading Challenge voor.

 

Vooruitblik

21. Aan welk boeken ben je dit jaar niet toegekomen en staan nu boven aan je nog-te-lezen-lijstje?

Dat zijn er heel veel! Bekijk de foto bij dit bericht nog maar eens. Zo ligt Dit zijn de namen van Tommy Wieringa bijvoorbeeld al heel lang te wachten. Maar ook Het boek Ont van Anton Valens. Ik was ook van plan een aantal ‘oudere’ boeken uit mijn boekenkast te (her)lezen, zoals De tienduizend dingen (1955) van Maria Dermoût en Onder professoren (1975) van W.F. Hermans.

22. Naar welk boek, wat uitkomt in 2014, kijk je het meest uit?

Ik ben erg benieuwd naar IJstijd van Maartje Wortel en de nieuwe roman van Franca Treur, De woongroep. En ik hoop dat er dit jaar een nieuwe roman van Adriaan van Dis aangekondigd wordt!

23. Wat hoop je in 2014 te bereiken met lezen/bloggen?

Mijn doel is om minstens één keer per week een recensie te plaatsen. Ik vind het erg leuk om blogposts in de categorieën Poëzie en Boek op doek te schrijven en literaire tips te delen, maar uiteindelijk draait het om het bespreken van boeken. Ik hoop dat ik weer veel mensen kan stimuleren om een boek te lezen!

24. Naar welke boeken-evenementen van 2014 kijk je het meest uit?

In maart is de Boekenweek en is er op tv en in de boekhandel extra veel aandacht voor boeken, schrijvers en lezers. Heerlijk vind ik dat: hoe meer, hoe beter! Het thema van de 79ste boekenweek is trouwens ‘Ondertussen ergens anders’ en draait om reizen. Het Boekenweekgeschenk zal van Tommy Wieringa zijn.

25. Doe je dit jaar mee aan een lees-challenge? Zo ja, welke?

Ja, ik doe mee aan de Ik lees Nederlands!-uitdaging 2014 en wil zeker 45 boeken lezen die oorspronkelijk in het Nederlands geschreven zijn. Ook ga ik mezelf uitdagen door zeker tien boeken te lezen die al jaren staan te wachten in mijn boekenkast. En ik wil in 2014 meer werk lezen van Louis Couperus; sinds kort zit ik in het bestuur van het Louis Couperus Genootschap dus ik moet een inhaalslag maken!

Wil je reageren op de enquête? Laat dan hieronder een reactie achter!

5 comments

  1. Pingback: #25books | petepel.nl

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>