Boekhandel Kooyker is weer terug!

Eind januari stond ik samen met een aantal gelijkgestemden voor de gesloten deuren van boekhandel Polare (voorheen DeSlegte en Selexyz) in Leiden om actie te voeren. Daarmee wilden we een signaal afgeven: we misten de oude vertrouwde boekhandel Kooyker. Zelf zag ik het ook als een steunbetuiging aan alle schrijvers en boekenvakkers. Nu, een paar maanden later, kan ik jullie het goede nieuws melden dat Kooyker weer terug is. En beter nog: ik werk er!

Op donderdag 8 mei gingen de deuren weer open. Er waren veel enthousiaste klanten; de sfeer in de winkel is dan ook erg fijn. Wat is het toch heerlijk om boeken te verkopen (van advies geven tot cadeautjes inpakken en nieuwe titels bestellen). De nieuwe eigenaar is Willeke van der Meer, zij is al meer dan 25 jaar werkzaam in het boekenvak. In dit interview vertelt ze over de heropening van Kooyker en wat haar plannen met de nieuwe winkel zijn. Aan het einde van het artikel lees je wat mijn rol in boekhandel Kooyker zal zijn!

Boekhandel Kooyker is een begrip in Leiden en omstreken. Op 1 november 1863 nam Cornelis Kooyker (1837-1910) samen met zijn vrouw, de in Leiden woonachtige Anna Elisabeth Pelgrim (1844-1920), de boekhandel van de weduwe Brouwer Schultz over aan de Nieuwe Rijn in Leiden. De naam Kooyker wijst op het beroep van eendenvanger/houder van eendenkooien, vandaar deze watervogels in het oude logo (dat tegenwoordig aan de achterzijde van het pand hangt). Boekhandel Kooyker kent een lange geschiedenis, waarbij het feit dat Leiden een universiteitsstad is, van grote betekenis is geweest. Studenten en geleerden wisten de weg naar de boekhandel goed te vinden; het werd een waar trefpunt voor academici en schrijvers. Het succes leidde er toe dat Kooyker het predicaat hofleverancier ontving en in 1988 (in het jaar van het 125-jarig jubileum) verhuisde naar de huidige locatie: Breestraat 93.

Veel moderniseringen en ontwikkelingen later is op 24 mei 2014 de feestelijke opening van de nieuwe boekhandel onder de vertrouwde naam. Er zal aanstaande zaterdag van alles te beleven zijn in de winkel, van (literaire) optredens tot een grabbelton met kans op 1 minuut gratis winkelen op de opruimingsafdeling. Trouwens, tussen 12:00u en 18:00u krijg je op vertoon van je kassabon een ijsje!

Je bent welkom bij boekhandel Kooyker!

13 comments

  • Inge

   Haha, Laura, ik had natuurlijk wel in de gaten dat jij in Oegstgeest woont (door al je blogs), ik heb daar ook gewoond. Maar nu ben ik al járen een echte Leienaar.
   Leuk als je langskomt! Zaterdag 24 mei belooft een gezellige dag te worden.

   • Lauradenkt

    24 mei ben ik helaas niet in Oegstgeest, maar bij mijn ouders. Maar ik kom zeker weten een andere keer langs :) En wie weet ben ik binnenkort ook wel een Leienaar haha.

 1. Anneke

  Ik wil heel graag nog een keer naar Leiden en als ik er dan ben, dan zal ik Kooyker opzoeken. Maar, lees ik er nu overheen of staat er niet wat jouw rol nu is in de boekhandel? Ik ben wel heel benieuwd!

  • Inge

   Met het ‘einde van het artikel’ doelde ik op het interview met Willeke van der Meer (zie link). Zij zegt: “Een jonge generatie interesseren voor literatuur, dat is mijn grootste ambitie met deze winkel. Dat kan bijvoorbeeld door jongeren uit te nodigen werk voor te dragen. En daarin zal Inge een belangrijke rol spelen.”

 2. Miranda

  Fijn dat de winkel weer open is. Ik kom snel een keer langs (zodra ik weer boeken mag kopen van mezelf, haha, hoewel, 1 minuut gratis winkelen klinkt wel heel goed). En net als Anneke ben ik benieuwd naar jouw rol bij Kooyker.

 3. Sandra

  Ik ga je gewoon nogmaals feliciteren Inge, wat een heerlijk nieuws! En wat goed dat jij een rol gaat spelen in het interesseren van de jongere generatie in literatuur. Ik merk in mijn kennissenkring dat literatuur nog steeds als “stoffig” of “zwaar” wordt aangemerkt en daar baal ik soms echt van (nog een reden van mij om vanaf 1 juni a.s. alleen nog maar literatuur te recenseren voor mijn blog).

  Goed om te horen dat Kooyker weer open is! Helaas is Leiden iets te ver bij mij vandaan, maar als ik een keer in Leiden ben, wip ik zeker even naar binnen, leuk!

 4. Elly van der Meer

  Wat ontzettend leuk voor je. Een baan op je lijf geschreven. Nu kun je hobby en werk combineren. Gefeliciteerd en ik merk nu al hoe enthousiast je erover bent.
  Gr Elly

 5. JannieTr

  Ik feliciteerde je al eerder, maar hierbij nogmaals! Leuk iets meer over jouw rol te horen, dat gaat zeker lukken! Nederlandse literatuur heeft altijd voorrang gehad bij mij, maar dankzij jouw site let ik nu ook wat meer op de jongere schrijvers: Ineke Riem bv. , wat een prettige verrassing was haar boek. Je hoort er binnenkort meer over. Groet, Jannie.

 6. Albert

  Heel mooi nieuws en op een goed tijdstip: volgende week maak ik een weemoedreis naar mijn oude studiestad! (Ook voor het concert in de Pieterskerk voor alweer de vijfde jaargang Leidse Koorboeken natuurlijk.)

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>