Inge leest… weer!

Trouwe lezers van dit blog hebben ongetwijfeld opgemerkt dat het hier de laatste tijd nogal stilletjes was. Dit heeft gelukkig een uitstekende reden: ik ben zwanger! Dat is natuurlijk ontzettend fijn, maar had aan het begin van mijn zwangerschap een vervelende bijkomstigheid: misselijkheid. De eerste tien weken van 2015 heb ik plat doorgebracht, nauwelijks in staat iets te doen. Lezen ging niet, laat staan bloggen…

Gelukkig voel ik me intussen weer stukken beter. En met het kindje gaat het ook heel goed. Mijn vriend en ik verwachten een meisje, en zoals je op de echo hieronder kunt zien, lijkt ze al op haar moeder!

Ons meisje! Foto bewerkt door haar vader Jan Oliehoek.


Nu ik me weer goed voel, kan ik niet wachten om het bloggen weer op te pikken. Ik heb ideeën genoeg. De komende tijd kun je hier dan ook van alles verwachten:

 • besprekingen van recente boeken en ouder werk (Ida Simons, Adriaan van Dis, Couperus, Niña Weijers, Jannie Regnerus, Esther Gerritsen en Sander van Leeuwen);
 • nieuwe blogposts in de serie ‘Boek op doek‘;
 • een overzicht van de zomerbrochures van Nederlandse literaire uitgeverijen inclusief de boeken waar ik naaruit kijk;
 • fijne tips in de categorie ‘Inge kijkt‘;
 • een verslag van de Couperuswandeling in Den Haag, georganiseerd door het Louis Couperus Genootschap;
 • mijn top-10 favoriete boeken uit de Nederlandse literatuur;
 • winacties;
 • een update over de challenge Ik lees Nederlands;
 • nieuwe afleveringen in de serie ‘Leesfragmenten en voorpublicaties’.

Kortom, genoeg om regelmatig een bezoekje te brengen aan dit blog. Wil je geen enkel bericht missen? Abonneer je dan via e-mail of social media (zie het kopje ‘Volg Inge’ in de zijbalk hiernaast).

De afgelopen maanden heb ik helaas veel moeten missen op boekengebied. De hele Boekenweek is bijvoorbeeld stilletjes aan me voorbijgegaan… Welke boeken moet ik volgens jou absoluut nog gaan lezen? Met andere woorden: wat is jouw favoriete boek van de afgelopen maanden?

Deel je boekentips bij de reacties!

30 comments

 1. Tessa Heitmeijer

  Yay, gefeliciteerd!! Geweldige foto, zo’n kindje wil toch iedereen?;-)

  Het boek waar ik lyrisch over was (ben, eigenlijk) is Harem van Ronald Giphart. Echt prachtig geschreven! En Kees van Beijnum’s De offers mag je ook echt niet missen. Het was mijn favoriete boek van 2014, en dat wil wat zeggen ;-)

 2. Sue

  Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap. Ik hoop dat alles goed zal verlopen! Geniet er van, het gaat allemaal enorm snel..

 3. jannietr

  Van harte, wat leuk. Ik maakte me al zorgen om je, ik miste je zo: mijn maatje in de Nederlandse literatuur! Ik weet niet precies meer wat jij al las, dus maar gewoon wat op mij de meeste indruk maakte de laatste tijd: Birk van Jaap Robben. En nu lekker lezen, want als de spruit er eenmaal is, wordt het weer een heel ander verhaal!

 4. Riny

  Hartelijk gefeliciteerd met dit heugelijke nieuws.
  Ik hoop, dat je verder kunt genieten van de zwangerschap: het eerste tikje. Een goede tijd verder.

  Ik heb Madame Bovary gelezen. Ik moest dat van mezelf. Verder heb ik van Rascha Peper gelezen. Dooi”” en “Een Spaans hondje”..

  • Inge

   Hartelijk dank Riny!
   En ja, Rascha Peper, ik moet nodig wat van haar lezen. Een jaar of tien terug las ik Verfhuid en hoewel ik het verhaal niet meer kan navertellen, weet ik nog wel dat ik het erg mooi vond.

 5. Elle

  Dag Inge
  Éen mooie boodschap met een nare start, gelukkig voel je je nu beter. Heel veel geluk gewenst en zorg goed voor jezelf. Ik zie dat je zwanger bent van een ‘boekenwurm’ wat geweldig!!
  Tip voor Riny: lees ook van Rascha Peper Vossenblond en Handel in Veren (haar allerlaatste roman).

 6. Antoinette

  O, wat leuk! Ik had je blogs inderdaad gemist, maar excuses aanvaard hoor :-) zullen wij lezende moeders jou alvast onze meest favoriete literatuur over moederschap delen? Of over zwangerschap? Hoewel ik over het laatste geen persoonlijk oordeel kan geven. Leuke echo, komt vast goed. Toen ik ‘in verwachting was’ deelde ik een echo van Zuid-Afrika

 7. Hesteranne

  Wat leuk! Gefeliciteerd! Ik ben benieuwd naar je bespreking van De Consequenties van Niña Weijers. Mijn favoriete boek van dit jaar (tot nu toe) is The Bell jar van Sylvia Plath.

 8. Shyama in Boekenland

  Welkom terug in Boekenland Inge. Ik verheug me op je nieuwe blogberichten. Geniet van je zwangerschap … en je nachtrust! Wanneer de minibooklover er eenmaal is krijg je het beredruk :-)
  Liefs,
  Shyama

 9. Literasa

  Gefeliciteerd met je lezende baby, heel mooi gedaan! Ik kijk al uit naar recensies over kinderboeken :-) ‘Klipperdeklop’ van Nicola Smee is alvast een leuk kartonboekje dat ik niet zo lang geleden las…

 10. Door Suzanne

  Welkom terug en uiteraard gefeliciteerd! Wat een leuk nieuws. Een Nederlandse literatuur leestip: ‘De huisvriend’ van Bertram Koeleman. Geniet van je verdere zwangerschap.

  • Inge

   Dankjewel Suzanne. En misschien ga ik De huisvriend nog eens lezen (ik las laatst een kort fragment en dat vond ik zeker de moeite waard).

 11. Jeanette

  Hoi Inge, Van harte gefeliciteerd, ik ben ook een boekenwurm, ik heb het leesvirus maar aan een van onze kinderen doorgegeven, maar het is zo leuk, kinderen voorlezen en dan gaan ze zelf lezen en nu lees ik samen met onze dochter om boekverslagen te maken. Heel leuk ik wens je veel leesplezier. Magdalena, van Maarten ’t Hart erg mooi boek, beslist een aanrader.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>