Literaire terugblik op 2012

Het jaar is om! Wat bracht het jaar 2012 ons in literair opzicht? Welke boeken trokken de aandacht, wat was het literaire nieuws?

sterretjes

De afgelopen weken verschenen her en der lijstjes met de beste boeken van 2012. Je kunt hier bijvoorbeeld het jaaroverzicht van Arjen Fortuin lezen. Op de site van Atheneum Boekhandel stond vorige week een prachtig recensie-overzicht. Wat waren de beste boeken volgens de recensenten? De boeken die – wat betreft het Nederlands taalgebied – het vaakst genoemd worden, zijn:

  • Peter Terrin: Post mortem;
  • Esther Gerritsen: Dorst;
  • Tommy Wieringa: Dit zijn de namen;
  • Oek de Jong: Pier en oceaan;
  • Thomas Rosenman: De rode loper.

De man zonder ziekte van Arnon Grunberg, Euforie van Christiaan Weijts en Hotel Vertigo van Kees ’t Hart kwam ik ook regelmatig tegen in jaaroverzichten. Op het lijstje met de bestverkochte boeken van het CPNB moeten we nog even wachten.

De driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren werd in 2012 uitgereikt aan de Vlaamse dichter Leonard Nolens. A.F.Th. van der Heijden won prijs na prijs met zijn requiemroman Tonio. Eerst de Libris Literatuurprijs, daarna de NS Publieksprijs en recent werd bekend dat Van der Heijden in 2013 de P.C. Hooft-prijs zal ontvangen. De AKO-literatuurprijs was voor Peter Terrin met zijn boek Post mortem. Joke van Leeuwen ontving de Constantijn Huygensprijs voor haar complete oeuvre.

In 2012 zijn een aantal dierbare auteurs ons ontvallen. Kunstof TV (NTR) blikte gisteravond terug in een Cultureel jaaroverzicht. In de uitzending die hier terug te zien is memoreerden zij Bernlef, Komrij en Kopland (vanaf 36 min.). Ook Doeschka Meijsing en de onvolprezen Willem G. van Maanen overleden in 2012.

PicMonkey Collage4

Ander betreurenswaardig nieuws is de dalende boekverkoop. Fysieke boekhandels hebben het zwaar door de recessie en de concurrentie van online boekverkopers. Ook uitgeverijen moeten gedwongen krimpen. De noodlijdende boekhandelketen Selexyz gaat samen verder met boekhandel De Slegte om zo het hoofd boven water te kunnen houden.

Terugkijkend op mijn leeslijst van het afgelopen jaar zie ik dat ik niet veel boeken gelezen heb die daadwerkelijk in 2012 uitgegeven zijn. Een uitzondering is Het bamischandaal van P.F. Thomése, waarvan binnenkort een recensie op dit blog zal verschijnen. Een bijzondere literaire ervaring was mijn deelname aan de Kernjury van de NS Publieksprijs. Ik was erg blij dat ik één van de gelukkigen was. Helaas vielen de nominaties mij nogal tegen, ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alle boeken gelezen heb. Mijn stem ging trouwens naar En dan nog iets van Paulien Cornelisse. Hét hoogtepunt voor mij is natuurlijk de start van dit blog. Hier kan ik mijn mening kwijt over literaire romans en mijn enthousiasme voor boeken delen.

champagne-holiday_13350058

Ik wens je een gelukkig 2013, met veel mooie boeken!

 

One comment

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>