Literaire terugblik op 2013
Vandaag kijk ik terug op wat het jaar 2013 ons in literair opzicht bracht. Welke boeken trokken de aandacht? Wat was het belangrijkste boekennieuws? En wat waren de beste boeken die ik in 2013 las?
Boekenweek
De Boekenweek in maart 2013 was succesvol. Kees van Kooten schreef het Boekenweekgeschenk, De verrekijker. Met zijn optredens, onder andere in DWDD, maakte de schrijver het publiek enthousiast; de CPNB had zich geen betere ambassadeur kunnen wensen. Later dit jaar schreef Van Kooten ook nog ‘ns Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.
De beste boeken
En dan: de beste boeken van 2013! Op de website van Atheneum Boekhandel staat een mooi overzichtsartikel waarin de lijstjes van de dag- en weekbladen samengevat worden. Wat betreft Nederlandse literatuur waren onder andere dit de beste boeken die door recensenten en redacteurs werden genoemd: Bad Boy van Abdelkader Benali, La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer, Het lam van Jannie Regnerus, Luisteren hoe huizen ademen van Arie Storm, Angst en schoonheid door Bas Heijne, De republiek van Joost de Vries, Gelukkige slaven van Tom Lanoye, Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en deel 1 van de Hermansbiografie, De mislukkingskunstenaar door Willem Otterspeer.
Tommy Wieringa ontving de Libris Literatuurprijs 2013 voor zijn roman Dit zijn de namen (2012). De AKO Literatuurprijs 2013 ging naar Joke van Leeuwen voor haar roman Feest van het begin. De Gouden Boekenuil ging dit jaar naar Oek de Jong, hij won met Pier en oceaan (2012) de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen. Verder won Toine Heijmans een grote Franse literatuurprijs met de vertaling van Op zee (2011).
Van wat ik zelf heb gelezen, vind ik dit de beste tien boeken die in 2013 zijn gepubliceerd:
- Deniz Kuypers: Dagen zonder Dulci
- Thomas Heerma van Voss: Stern
- Margriet de Moor: Mélodie d’Amour
- Karin Amatmoekrim: De man van veel
- Judith Koelemeijer: Hemelvaart
- Owen Donkers: IJsbrood
- Corine Kisling: Het badhuis
- Dimitri Verhulst: De laatkomer
- Aukelien Weverling: Het land
- Frank Westerman: Stikvallei
Overleden
De literaire wereld werd verschillende keren opgeschrikt door droevig nieuws: een aantal geliefde schrijvers zijn niet meer onder ons. Ik noem Aya Zikken, Rascha Peper, Gerrit Krol en Thomas Blondeau.
Lezen en bloggen
Het afgelopen jaar is dit blog enorm gegroeid: de bezoekersaantallen blijven toenemen en ik krijg steeds meer ‘volgers’ en reacties op artikelen. Vind ik leuk! Het artikel dat het vaakste werd gelezen is mijn recensie van Oek de Jongs roman Pier en oceaan (ruim 4.000 keer, via de zoekterm ‘pier en oceaan’ kwamen dan ook de meeste mensen op mijn blog.)
Het afgelopen jaar heb ik zelf meer dan ooit gelezen: op de valreep haalde ik dan ook mijn Goodreads reading challenge! Ik deed ook mee aan de uitdaging Ik lees Nederlands! (2013). Ik heb met gemak mijn doel gehaald, al geef ik toe dat ik van mijn oorspronkelijke lijst maar weinig gelezen heb… Wat dat betreft kan ik voorlopig nog vooruit. Ik schreef dit jaar 186 artikelen, waarvan zo’n 45 recensies, zie hier een overzicht. De drukste dag op mijn blog was 26 november: in samenwerking met uitgeverij Atlas Contact organiseerde ik een winactie. Het ging om het boek Klaas en schrijver Nico Dijkshoorn retweette het bericht naar duizenden volgers. Dat heb ik gemerkt!
Ik stond trouwens begin dit jaar in de krant (over voorlezen), en ik werd geïnterviewd over mijn blog. Ik kwam ook nog aan het woord in een artikel over ‘lezen in je moerstaal’. Verder ging in naar de Deventer Boekenmarkt en naar Manuscripta. Onlangs nam ik nog een filmpje op voor het voorleesproject ‘Eline door Nederland’. Andere literaire hoogtepunten zijn het afronden van mijn master thesis over Adriaan van Dis en mijn toetreding tot het bestuur van het Louis Couperus Genootschap. En sinds het voorjaar van 2013 verzorg ik de boekenpagina van het tijdschrift Hollands Glorie!
Voor 2014 ben ik alvast met een ontzettend leuk project bezig: ik organiseer de uitdaging Ik lees Nederlands! Mijn goede voornemen is om zodra ik een boek uit heb, er een stukje over te schrijven, want hoe langer ik wacht, hoe moeilijker het wordt. Verder wil ik mijn mount to be read wegwerken en een inhaalslag maken wat betreft het werk van Couperus. En niet te vergeten, veel bloggen, dat wil zeggen: mijn passie voor boeken en literaire tips delen, met jullie, mijn lezers. Ik wens je in elk geval een gezond en gelukkig 2014, vol mooie boeken!
Wat waren voor jou de literaire hoogtepunten van 2013? En naar welke boekenevenementen kijk je uit?
5 comments