Recensie | Esther Gerritsen — Broer (2016)

Het Boekenweekgeschenk, de novelle Broer (2016) van Esther Gerritsen is een mooi cadeau. Het verhaal gaat over Olivia: echtgenote, moeder van twee zoons (zestien en veertien jaar) en financieel directeur van een bedrijf dat in zwaar weer verkeert. Ze heeft een druk leven. En o ja, ze heeft ook nog een broer, Marcus. Maar daarmee heeft ze nauwelijks contact; hij gaat z’n eigen gang. Totdat hij – zo opent het verhaal – haar belt met de emotionele mededeling dat zijn been misschien geamputeerd moet worden. Plotseling wordt Olivia overmand door verdriet. En dat terwijl ze doorgaans nogal koeltjes reageert, sterker nog: ze is de afstandelijkheid zelve. Hoe kan het dat ze nu ineens zo geraakt is?

Broer540

Het been moet eraf en Olivia doet alles om haar broer te ondersteunen. Zelfs ten koste van haar gezin en haar carrière. Ze is er heilig van overtuigd dat juist zíj als reddende engel moet optreden. Gerritsen laat op verbluffende wijze zien hoe Olivia daarbij aan zichzelf voorbij gaat. Ontluisterend is de passage waarin ze haar man en kinderen over haar hoort praten: ze scheppen een heel ander beeld van haar dan Olivia van zichzelf voor ogen heeft.

Familieverhoudingen die op scherp komen te staan vanwege ziekte of ongeluk: dat motief komt in het werk van Gerritsen wel vaker voor (bijvoorbeeld in Dorst (2012) en in Roxy (2014)). Daarbij gaat ze heel erg in het hoofd van haar personages zitten en laat ze zien hoe je de werkelijkheid kleurt met je eigen gedachten. Dit gebeurt ook in Broer: Olivia dénkt vooral dat Marcus vooral haar nodig heeft. Dit gebrek aan zelfkennis is in zekere zin leerzaam. Ik wil niet verklappen hoe het verhaal afloopt, maar laat ik zeggen dat ik dit slot niet had verwacht. Maar ach, voor Olivia hoop ik dat het waar is.

Wat ik zo fijn vind aan het proza van Gerritsen zijn de uitstekende dialogen. Ze zijn echt uit het leven gegrepen en zorgen vaak voor geestige scènes. Herkenning en de mogelijkheid je te identificeren met de personages maakt haar werk bij mij geliefd. Ik hoop dat door dit Boekenweekgeschenk vele lezers haar werk zullen ontdekken.

Broer wordt tijdens de Boekenweek zo’n 600.000 keer cadeau gedaan. Je krijgt het van je boekhandelaar wanneer je voor € 12,50 aan Nederlandstalige boeken besteed. Op zondag 20 maart kun je trouwens met het geschenk gratis reizen met de trein (meer informatie daarover vind je hier). Kijk en luister hieronder hoe Esther Gerritsen de eerste pagina’s van Broer voorleest:

Ga naar de boekhandel en zorg dat je het Boekenweekgeschenk te pakken krijgt! De Boekenweek duurt nog tot en met zondag 20 maart.

12 comments

 1. Miranda

  Ik heb hem net vanmorgen in de trein uitgelezen. Vond hem erg goed. Was voor mij de eerste kennismaking met Gerritsen. Ben dus wel erg benieuwd geworden naar meer van haar werk. Welk boek zou jij aanraden?

  • Inge

   Dan zou ik voor de roman ‘Dorst’ gaan. Of kies één van haar columnbundels: ‘Ik ben vaak heel kort dom’ of ‘Jij hebt iets leuks over je’.

  • Timon van Dordt

   Helaas ben ik het niet met u eens. Ik vind dit boekje een niemendalletje, een prul. Het gaat nergens over. Ik zou dus zeker aanraden niet nog eens een boek te lezen van Esther Gerritsen. Ik raad aan Kafka te lezen of Thomas Mann of Dostojevski en in de Nederlandse literatuur vind ik Tommy Wieringa en Kader Abdollah uitstekende schrijvers.

   • R Nuijten

    Voor mij is de essentie van ‘Broer’: de zus met belangrijke adviesbaan, man en kinderen gezin, mooi huis, geneert zich voor de meningen die haar ongetrouwde kinderloze broer zonder baan, die in een caravan woont, erop nahoudt. Dat juist zijn visie en advies belangrijker wordt dan de hare, voor iedereen waarmee zij vertrouwd en belangrijk meent te zijn, dwingt haar, haar broers levenswijze te accepteren als eigenlijk best OK. Daarom is dit boek, volgens mij dan, geen niemandalletje en allesbehalve een prul, maar een levensles voor mensen die zich onterecht superieur aan anderen achten.

 2. Pingback: Het boekenweekgeschenk van 2016 | Lalagè leest
 3. Tinie

  Boekenworm zoekt nieuwe lees boek
  Niet een virtuele maar een van papier.
  Ik ga nu wachten en ga niet op zoek.
  En daarna staat deze boek mooi voor de sier.

 4. Pingback: Het boekenweekgeschenk van 2016 | Lalagè leest
 5. Joanydvv

  Voor het eerst in lange tijd heb ik geen boek geshopt tijdens de boekenweek. Daar baal ik na het lezen van deze review best van want het klinkt als een schitterend boek. Ik houd wel van verhalen die vertellen hoe een aangrijpende gebeurtenis de band onder de betrokken beinvloed.

 6. Pingback: Gelezen in maart | MirandaLeest - boekenblog
 7. Johan

  Wat een onwaarschijnlijk slecht geschreven boek. Vage personages, niet te verklaren handelingen (de hoofdpersoon is helemaal geen carrièrevrouw, maar een loser die werkt voor een zieltogend familiebedrijf). En dan die dialogen: rampzalige humorloze, oppervlakkige prut.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>