Recensie | Jannah Loontjens — Misschien wel niet

Past het moederschap wel bij me? Moet ik mij meer op m’n carrière richten? Wil ik misschien weg bij mijn man? Het zijn vragen die personage Mascha in Misschien wel niet (2014)  zichzelf stelt. Deze jonge Amsterdamse moeder heeft grote twijfels over hoe ze haar leven inricht. Ook al heeft ze ‘ een liefhebbende man, twee fabelachtig leuke kinderen, een redelijk prestigieuze baan en een relatief groot huis voor Amsterdam-West’, ze voelt zich niet gelukkig. Ze vindt het leven beklemmend en banaal en voelt zich daar tegelijkertijd schuldig over. Soms ziet Mascha zichzelf op de bank zitten naast haar man, beide lezend in een boek: een vredig, maar bevreemdend tafereel. En ze vraagt zich af: is dit wat ik wilde?

Schrijfster Jannah Loontjens schetst in deze roman een beeld van de groep hoogopgeleide dertigers en veertigers anno nu die het steeds moeilijker vindt om heldere keuzes te maken. In het moderne leven zijn de mogelijkheden onbeperkt. Die vrijheid is een groot goed, maar maakt het leven ook erg ingewikkeld. Volledige toewijding lijkt steeds minder van nu. En dat is precies waar Mascha – we volgen haar vier dagen – mee worstelt.

Loontjens is naast een begenadigd auteur ook filosofe en in die hoedanigheid geeft ze de roman meer diepgang. Haar pesonages zijn intellectueel en voeren zinvolle discussies. Zo vraagt Mascha’s vriend Tom zich bijvoorbeeld af of sociale media ons wel echt dienen. (In het verhaal geeft Tom een kritisch college over dit onderwerp waarbij mijn aandacht verslapte.) Zonder zelf duidelijk stelling te nemen, zet Loontjens de lezer met dit boek aan het denken.

Hoewel Mascha een bepaalde groep (generatie Y, yuppen?) symboliseert en velen zich zullen herkennen in haar gedachtegang, loopt het in dit geval behoorlijk uit de hand. Er wordt vreemgegaan, men gaat zich te buiten met verdovende middelen en kwetst elkaar. In die zin is het boek een afschrikwekkend voorbeeld. Als je ouder wordt (in beide betekenissen) kun je niet langer de onbezorgde student spelen en voortdurend weglopen voor je verantwoordelijkheden.

Omdat Misschien wel niet de lezer boeiende vraagstukken voorlegt, vond ik het een interessante roman. Zeker niet alleen voor dertigers! Ben je nieuwsgierig naar dit boek? Je kunt hier het begin van deze roman lezen.

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>