Recensie | Sjoerd Kuyper — Hotel De Grote L

Eigenlijk lees ik alleen literatuur voor volwassenen, maar ik heb een uitzondering gemaakt: Hotel De Grote L (2014), het nieuwe boek van Sjoerd Kuyper, trok mijn aandacht. Het omslag is vrolijk en spreekt tot de verbeelding. Het deed me aan dit plaatje denken. Voordat ik begon te lezen, dacht ik dat Hotel De Grote L voor kleine kinderen geschreven is, maar door de taal en de onderwerpen (zoals verliefdheid en ziekte en dood) lijkt het me meer geschikt voor lezers in de brugklasleeftijd of ouder. Maar volwassenen zullen ook genieten van dit boek!

Het verhaal gaat over Kos, een jongen van dertien jaar die tot over z’n oren verliefd is op Isabel en goed is in voetballen. De moeder van Kos is overleden en zijn vader is eigenaar van een hotel aan zee. Het leven van Kos komt in een stroomversnelling wanneer z’n vader plotseling een hartaanval krijgt en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Samen met zijn drie ‘krankzinnige’ zusjes probeert Kos de boel draaiende te houden, wat nog niet meevalt wanneer bijvoorbeeld het nationale elftal van Tuvalu komt logeren. Maar omdat er veel schulden zijn, moet er snel een grote som geld verdiend worden. Daarom doet Kos mee aan de Miss Noordzee-verkiezing, maar dat valt nou juist samen met de dag waarop een scout van Ajax Kos’ voetbalkunsten komt beoordelen. En zijn liefde voor Isabel kan natuurlijk ook niet wachten…

Hotel de Grote L

Je begrijpt: Kos heeft een hoop te vertellen. Zó veel dat hij tijd te kort komt en alles vliegensvlug inspreekt op cassettetapes (hij gebruikt daarvoor de oude bandrecorder van de kok, een hippie op leeftijd). Het hele verhaal wordt achteraf uitgetypt en van commentaar voorzien door Isabel, wat een extra dimensie geeft aan de gebeurtenissen. (Deze vertelvorm deed me trouwens denken aan Gebr. (1996) van Ted van Lieshout.) Pas later wordt – ook voor Kos – duidelijk aan wie hij nu eigenlijk zijn hart uitstort.

‘In dit boek kun je lezen wat me in de maand mei is overkomen. Het is allemaal echt gebeurd, er geen woord van gelogen. Ja, ik heb aan een stuk door gelogen maar dat is echt gebeurd.’

Sjoerd Kuyper kan zich bijzonder goed verplaatsen in de denkwereld van een dertienjarige. Ongemakkelijkheden zoals blozen spelen een grote rol in het leven van Kos en zijn puberzusjes lijken hem aldoor tegen te werken. Door vertederende ontboezemingen zoals ‘mijn vader is de enige die door mijn haar mag rossen’ wordt Kos steeds echter. Verder neemt de schrijver de tijd om zijn publiek aan het lachen te krijgen, wat me voor een jeugdboek onontbeerlijk lijkt. Ernst wordt zodoende afgewisseld met hilarische beschrijvingen van wat Kos allemaal meemaakt.

Over de kwaliteit van hedendaagse boeken voor kinderen kan ik niet veel zeggen, maar wat ik wel weet is dat ik Hotel De Grote L erg goed vond. Nieuwsgierig geworden? Lees dan hier het begin. Het boek is trouwens uitgegeven door Lemniscaat. Een poosje geleden verscheen er een korte documentaire over deze Rotterdamse uitgeverij die al vijftig jaar bestaat. Echt de moeite waard!

Lees jij kinder- en jeugdliteratuur? Welk boek raad je aan?

Volg dit blog via Bloglovin’, Facebook of Twitter door op de onderstaande buttons te klikken of vul in de rechterzijbalk je e-mailadres in, klik op ‘Inschrijven’ en ontvang van iedere blogpost een bericht!

Volg Inge op Bloglovin Bezoek Inges pagina op Facebook Volg Inge op Twitter

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>