Het Couperusjaar

Louis Couperus (1863-1923) is één van Nederlands grootste schrijvers. Zijn inmiddels klassiek geworden oeuvre geeft een beeld van de fascinerende wereld rond 1900. De ontwikkelingen in het politieke, maatschappelijke en culturele leven van die dagen heeft hij in zijn romans en verhalen vereeuwigd. Denk bijvoorbeeld aan de Haagse roman Eline Vere (1889) of aan De stille kracht (1900) die speelt in het voormalige Nederlands-Indië.

Dandy Couperus

Couperus werd precies 150 jaar geleden, op 10 juni 1863, in Den Haag geboren. Daarom is het jaar 2013 uitgeroepen tot het Couperusjaar. Er worden allerlei evenementen georganiseerd om aandacht te vestigen op zijn werk. Zo discussieerde zondagavond 9 juni de Twitterleesclub onder de hashtag ‘leestweeps’ over Eline Vere en werd de schrijver in Den Haag officieel herdacht met de onthulling van een plaquette op zijn geboortehuis door de Haagse Poëzieroute. Verder ontwikkelde het Letterkundig Museum een interactieve app die je door het Den Haag van Louis Couperus leidt, compleet met foto’s, citaten, handschriften en filmfragmenten. Een bezoek aan het Louis Couperus Museum in Den Haag is ook zeker de moeite waard!  Verder worden er interessante lezingen gegeven en komt er in oktober een nieuwe documentaire over Couperus op televisie. Zie voor een overzicht van alle activiteiten in het Couperusjaar de website van Louis Couperus Genootschap.

Ooit las ik Antiek toerisme (1911), en vond Couperus’ schrijfstijl meteen betoverend. Later las ik Psyche (1898), een sprookje over de klassieke mythe van Amor en Psyche, en De stille kracht (1900), een roman over de tegenstelling tussen Oost en West. De afgelopen dagen heb ik enorm genoten van Eline Vere (1889). Couperus beoefende verschillende literaire genres (psychologische roman, cultuursprookjes, historische romans, reisverslagen), maar allemaal in zijn eigen stijl. Ben jij ook een liefhebber van Couperus?

3 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>