Literaire juweeltjes + winactie (gesloten)

Ken je de boekenreeks Literaire Juweeltjes? Dat zijn kleine hardcover-boekjes van 10 x 15 cm met werk van Nederlandse auteurs. Ze kosten maar € 1,50 per stuk. Sinds 2006 verschijnt er maandelijks zo’n Literair Juweeltje; inmiddels zijn er meer dan 100 verschenen! Meestal telt het boekje rond de 60 pagina’s en bevat het een hoofdstuk of verhaal uit een eerder gepubliceerd boek, zo valt uit de verantwoording op te maken. Maar soms verschijnen bepaalde teksten voor het eerst in druk als Literair Juweeltje, zoals Renate Dorresteins oerverhaal De zondagmiddagauto (2012).

Aanvankelijk waren de boekjes alleen bij boekhandel Bruna (in beperkte oplage) te koop, maar sinds een aantal jaar kun je Literaire Juweeltjes in iedere boekwinkel aanschaffen. Iedere maand koop ik er ééntje voor mezelf, maar de boekjes zijn ook heel geschikt als cadeautje!

Verzameling Literaire Juweeltjes

De reeks was al snel populair en voldeed aan de eisen voor een goed verzamelobject: beperkte verkrijgbaarheid, goedkoop maar vrij schaars en door veel mensen gewild. Toen ik de reeks een aantal jaar geleden ontdekte, wilde ik zelf ook álle deeltjes in m’n bezit hebben. Via Marktplaats.nl en Boekwinkeltjes.nl zocht ik naar ontbrekende titels in mijn collectie en verkocht ik zelf mijn dubbele exemplaren. Ik herinner me dat de eerste titel uit deze reeks, Het eiland (2006) van Geert Mak, al snel € 5 waard was. Inmiddels bieden mensen ook hun hele verzameling voor een schijntje aan.

Op de foto hierboven zie je mijn (complete!) collectie. Een overzicht van alle titels vind je op de website van uitgeverij B for Books.

Achterin ieder boekje is trouwens een bon te vinden waarmee je korting krijgt op een recente publicatie van de betreffende auteur.

En dan nog iets: in samenwerking met uitgeverij B for Books mag ik onder mijn bezoekers Literaire Juweeltjes uitdelen! Wat moet je hiervoor doen?

 • Laat in een reactie op dit artikel weten van welke Nederlandse of Vlaamse auteur je graag een Literair Juweeltje zou zien.
 • Geef aan of je kans wilt maken op prijs 1 of prijs 2 (zie de foto’s hieronder).
 • Laat in het daarvoor bestemde vakje een geldig e-mailadres achter zodat ik je kan benaderen (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

  Prijs2stempel

  Meedoen kan tot en met zondag 24 augustus 2014. Ik neem contact op met de winnaars. Veel succes!

  Kende jij deze boekjes al?

30 comments

 1. Mariette Dictus

  Ik heb onlangs iets gelezen van de Vlaamse schrijfster Saskia de Coster. Ik was erg onder de indruk. Prachtig! Van haar zou ik graag een literair juweeltje zien. Ook zou ik natuurlijk graag een pakket winnen. Mijn voorkeur gaat uit naar pakket 1.

 2. Anne

  Hoi Inge,
  Met veel plezier lees ik telkens je blog. Ik herken veel in je enthousiasme voor boeken. Je schrijft het ook altijd zo mooi op. Dankzij jouw recensies ben ik al enige malen in een boek begonnen dat ik nog niet kende en altijd met succes. Super!

  Wat betreft de prijsvraag: ik heb erg genoten van de boeken van Helga Ruebsamen. Ik zou het daarom leuk vinden als zij een plaats krijgt tussen de literaire juweeltjes.
  Uit de prijzen is moeilijk kiezen (wat een leuke actie!), maar prijs 2 spreekt mij het meeste aan.
  Anne

 3. Lise

  Wat een leuke winactie! :)
  Ik zou het geweldig vinden als er een literair juweeltje komt van de schrijfster Chantal van Gastel.

  Het was moeilijk kiezen, maar ik denk toch dat ik voor prijs 2 ga.

 4. Literasa

  Wat een leuke blogpost! Ik had nog nooit van de Literaire Juweeltjes gehoord, maar ik ben spontaan jaloers op jouw collectie! Ik denk dat een Literair Juweeltje van de Vlaamse Ann De Craemer niet zou misstaan in de collectie.

  Aangezien ik ooit een scriptie schreef over ‘Publieke werken’ van Thomas Rosenboom, ben ik uiteraard geïnteresseerd in prijs 2 :-) Nog veel succes met de actie!

 5. Jantine

  Die juweeltjes zijn inderdaad erg leuk!
  Ik heb eerlijk gezegd meer met Engelstalige schrijvers, en weet dus niet zo veel Nederlandse schrijvers te noemen. Nou zijn die juweeltjes ideaal om daar verandering in te brengen natuurlijk ;-) het liefst zou ik dus een keer een juweeltje kopen van een mij onbekende schrijver. Aan de andere kant ben ik wel weer helemaal weg van Renate Dorrestein, dus als zij nog een juweeltje zou schrijven zou ik daar erg blij mee zijn.

  Mijn voorkeur zou uitgaan naar pakket 2.

 6. Miranda

  Ik kende deze serie ook niet, ik ga ze eens opzoeken. Lijken me ideaal voor onderweg in de trein. Ik heb wel van (heel lang geleden) nog soorgelijke boekjes (klein formaat, korte verhalen) van de Bezige Bij. Die waren ook heel fijn. En wat bijzonder dat jij al zo’n hele collectie hebt. Een literair juweeltje van Kees van Kooten is er wellicht al, maar zo niet dan moet dat er zeker nog komen.

  Ik zou heel graag kans maken op pakket 1. Niet alleen zit daar een titel van Martin Bril in die ik nog niet heb gelezen, maar ook naar Bert Wagendorp en Maarten ’t Hart ben ik nieuwsgierig.

 7. Annette

  Ik kende deze boekjes helemaal nog niet, wat grappig om te zien. Ik zal er bij mijn volgende bezoek aan de boekhandel toch eens op gaan letten. Mijn interesse gaat uit naar prijs 2

 8. Katelijne Robben

  Wat een mooie winactie! Ik word helemaal jaloers door die mooie foto’s :). Ze lezen altijd zo heerlijk de literaire juweeltjes! Ik zou er graag eentje lezen van Saskia Noort, zou erg benieuwd zijn naar een kort verhaal van haar naast Afgunst. Mijn interesse gaat uit naar prijs 2.

 9. Marianne

  Ik ken deze boekjes niet, ze zien er ook echt uit als juweeltjes. Zit A.L. Snijders al in de reeks? Hij is een van mijn favoriete schrijvers. Mijn voorkeur gaat uit naar pakket 1.

 10. Dunja

  Voor mij nieuw die juweeltjes maar klinkt goed. Zou dolgraag kennis willen maken via prijs 2. Mijn suggestie voor een juweeltje: Hugo Claus.

 11. Anna

  Wat leuk! Ik kende het nog helemaal niet! Mijn suggestie voor een juweeltje: Marelle Boersma.
  Ik zou graag kans willen maken op prijs 2!

 12. Judith

  Wat leuk dat jij die serie spaart! Ik wist niet dat er elke maand een nieuwe uitkomt. Ik heb ze inderdaad wel zien liggen bij Bruna. Ik ben reuze benieuwd naar die van Renate Dorrestein, maar ook die van Thomas Rosenboom wil ik graag lezen. Pakketje 2 dus!

 13. mass

  Wat een te gekke winactie. Ik kende deze reeks nog niet.
  Ik zou het heel bijzonder vinden als er een boekje van Dirk Brack kwam.

  Ik maak graag kans op pakket 1. :)

 14. Metteke de Vries

  Hoi Inge,

  Leuke blog over de Juweeltjes. Toen ik je prijsvraag las, wist ik meteen mijn antwoord: Philip Huff! Zijn derde boek verschijnt binnenkort, jonge, getalenteerde schrijver! Ik vind het moeilijk kiezen. Mag ik ook zeggen dat het mij niet uitmaakt welk pakket ik win? (Zo niet, dan ga ik voor pakket 1. Of toch 2? Nee, 1. Denk ik. ;-))

 15. Sandra

  Ik spaarde ook literaire juweeltjes en heb ze een jaar of 3 terug allemaal weggedaan, zo’n spijt van nu :-( Ik ben dus onlangs weer begonnen om ze maandelijks te kopen (ik heb er nu 4) dus zou pakket 2 heel graag willen winnen (Connie Palmen ♥♥).

  Van welke schrijver zou ik graag een literair juweeltje zien: Pauline Broekema, ik heb onlangs Het Boschhuis van haar gelezen en met een literair juweeltje zouden veel meer mensen kennis kunnen maken met deze getalenteerde schrijver.

 16. Gerrianne

  Wat een mooie verzameling zeg! :-)
  Zelf heb ik er maar een stuk of 3. Dat is het nadeel van weinig in een boekwinkel komen door digitaal lezen.

  Van wie ik graag een literair juweeltje zou willen zien?
  Linda Jansma

 17. Diana Moens

  Hoi
  Ik ken deze boekjes,handig om mee te nemen als je ergens moet wachten(bij de dokter of zo) of op de trein of in de auto (als passagier dan toch!) of gewoon,je steekt er eentje in je handtas voor als het eens te pas komt.
  Een Herman Koch zou leuk zijn!

  Pakketje 1 draagt mijn voorkeur weg.
  Groetjes van Diana

 18. Shyama

  Wat een leuke actie! Ik zou wel een juweeltje van Arthur Japin willen zien, als die er niet al is, geen idee eigenlijk want ik ben niet bekend met de literaire juweeltjes. Foei voor een boekenwurm he! ;-) Dit is wel een uitgelezen kans om er kennis mee te mogen maken! Wellicht de aanzet tot een nieuwe verzameling.
  Prijs1 spreekt me bijzonder aan!!!

 19. Linda Visser

  Ik zou heel graag een literair juweeltje van Hafid Bouazza willen lezen, omdat hij zo mooi poetisch schrijft. Ik heb de boekjes voorheen zelf ook gespaard, maar nu heb ik geen Bruna meer in de buurt. Dus een prijzenpakketje zou heel welkom zijn! Pakketje 2 heeft mijn voorkeur.
  Groetjes, Linda

 20. zoe

  ik doe mee!
  zou graag prijs 2 willen!
  ik vind dat de auteur Tess gerritsen toch wel een literaire juweeltje mag hebben!

 21. Leo Tolboom

  als ik dit lees, krijg ik direct zin om ze te gaan verzamelen. Zelf ben ik ongeveer twee jaar geleden begonnen met het verzamelen van Boekenweekgeschenken. Inmiddels heb ik 60 van de 81 uitgebrachte boekjes met als oudste het boekje uit 1951!

  • Inge

   Verzamelen is een heerlijke bezigheid! Als ik ergens een Boekenweekgeschenk tegenkom dat ik nog niet heb, neem ik het altijd mee. Maar mijn collectie is nog lang niet compleet en heel actief ben ik er niet mee bezig. Binnenkort ‘ns een overzichtje maken!

 22. Jantien Mekking

  Ben ook een verwoed verzamelaar van de reeks Literaire Juweeltjes. Heb ze via marktplaats allemaal kunnen opsporen. Inmiddels meer dan de helft gelezen. Heerlijk, die kleine boekjes; sommige zijn echte pareltjes. Ze hebben mij weer aan het lezen en de boekwinkel in gekregen.

 23. Cobi Salverda

  Misschien kunt u me helpen: van de hele serie Lit. Juweeltjes mis ik er slecht 1 nl die van oktober 2013. Lou Reed en andere goede vrienden geschreven door Nico Dijkshoorn. Die wil ik natuurlijk graag hebben en de vraag is, weet u hoe ik die nog kan bemachtigen, via u? of misschien heeft u een goed idee waar ik kan vragen. De uitgeverij heeft hem ook niet meer.
  Hopelijk heeft deze oproep resultaat. Met vriendelijke groeten, Cobi

  • Inge

   Beste Cobi, jammer genoeg heb ik dat boekje niet dubbel, dus ik kan je er niet aan helpen. Ik zou zeggen: hou Marktplaats en Boekwinkeltjes goed in de gaten!

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>