Little Free Library

LFL Den Haag
Foto door Vincenzo D’Innella Capano

Afgelopen week hoorde ik voor het eerst van het concept ‘Little Free Library‘. Een Little Free Library (LFL) is een kastje op een openbare plek waar men gratis boeken kan lenen. Doel hiervan is het lezen te bevorderen. Op deze kaart kun je zien waar de mini-bibliotheken allemaal te vinden zijn. Bekijk vooral de foto’s die erbij staan: allemaal schattige boekenhuisjes!

Natuurlijk roept dit meteen een vraag op, maar het antwoord is heel simpel, zo valt te lezen op de website van LFL:

 

Question: Won’t people steal the books?

Answer: No. You can’t steal a free book.

 

Nog niet zo lang geleden verscheen in Den Haag de eerste LFL (zie foto hierboven). Initiatiefneemster is Lieke Ploeger, zelf werkzaam bij de Koninlijke Bibliotheek in Den Haag. Het project in Den Haag is te volgen op Facebook.

Er bestaan al langer ‘informele’  bibliotheken. Zo is hier te zien hoe iemand zijn eigen uitleenkastje voor aan de weg bouwde. In de provincies Utrecht en Flevoland bestaat het project ‘Boekspots’. Dat zijn boekenkasten in openbare ruimten waar je boeken kunt delen, bekijk hier de locaties. In Leiden heb je de Boekenzolder, waar mensen die weinig toegang tot boeken hebben gratis exemplaren kunnen afhalen (die anders misschien in de versnipperaar terecht zouden komen!). Er bestaat ook nog zoiets als bookcrossing: mensen laten bewust ergens een boek achter in de hoop dat een ander het vindt. Op de website kun je het boek eerst registreren. De vinder kan daarna eventueel iets over het boek schrijven.

Ik vind het idee van een straatbibliotheek erg tof. Het lijkt me leuk om een Little Free Library op te starten. Wie weet!

5 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>