Meld je aan voor de Kernjury van de NS Publieksprijs!

In het najaar wordt de NS Publieksprijs uitgereikt. Maar je kunt je nu al aanmelden voor de Kernjury! De Publieksprijs voor het Nederlandse boek is ingesteld door het CPNB en wordt sinds 1987 uitgereikt. Sinds 2001 zijn de Nederlandse Spoorwegen hiervan sponsor en staat de prijs beter bekend als de NS Publieksprijs. Het winnende boek krijgt de eretitel ‘Boek van het Jaar’. Vorig jaar werd Tonio van A.F.Th. van der Heijden als winnaar uitgeroepen. Ook onder anderen Hella S. Haasse, Herman Koch en Geert Mak mochten al eens met de eer strijken.

NS_Logo_2013

Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een ‘groslijst’ (longlist) van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar zes titels: de zes nominaties. Het publiek kan stemmen op een van deze zes boeken of brengt zijn stem uit op een boek naar vrije keuze (het moet dan wel een oorspronkelijk Nederlands boek zijn). Meestal worden literaire prijzen toegekend door deskundige jury’s, maar dit is dus een echte publieksprijs!

Daarnaast wordt er een Kernjury ingesteld. Vorig jaar zat ik in de Kernjury van de NS Publieksprijs en dat was een hele leuke ervaring. Tijdens Manuscripta, de opening van het boekenseizoen, werd de jury van 275 leden geïnstalleerd en ontving ieder lid de zes genomineerde boeken. Na de zes boeken gelezen te hebben, mocht je je stem uitbrengen op één van de zes genomineerden of op een titel naar keuze, vergezeld van een korte toelichting. Natuurlijk stemt het grote publiek ook, maar een boek kan alleen de prijs winnen wanneer het ook in de einduitslag van de Kernjury voorkomt. De Kernjury is daarnaast ook ambassadeur van de NS Publieksprijs en het lezen: ieder lid wordt gevraagd om mensen binnen hun netwerk te enthousiasmeren om voor de NS Publieksprijs te stemmen. Het Kernjurylid dat de meeste lezers weet te mobiliseren wordt gekroond tot Leesambassadeur en mag een jaar lang iedere maand een boek (tot € 25,-) naar vrije keuze uitzoeken in een nader te bepalen boekhandel!

Lijkt het je wat? Meld je dan hier aan! Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder kan kans maken op een lidmaatschap van de Kernjury door zich in de periode van 3 tot en met 23 juni 2013 aan te melden. Je moet dus wel in zes weken de zes genomineerde boeken lezen én je moet aanwezig kunnen zijn tijdens de startbijeenkomst op 15 september 2013. Uiterlijk 25 juni 2013 verneem je per e-mail van Stichting CPNB of je bent geselecteerd voor de Kernjury. Je ontvangt ook bericht als je niet bent geselecteerd.

aanmelden N

6 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>