Tentoonstelling: Geletterd & geleerd

Sinds 1863 is de wetenschappelijke uitgeverij Brill gevestigd in Leiden. In 2013 viert zij haar 330-jarige bestaan en daarom is in het Leidse Museum Boerhaave  tot en met 19 mei 2013 de tentoonstelling ‘Geletterd & geleerd’ te zien.

De tentoonstelling is klein opgezet (maar de rest van het museum is ook de moeite waard). Te zien is de wereldwijde reputatie die uitgeverij Brill (voorheen Luchtmans) heeft opgebouwd. Vanaf het begin werden er wetenschappelijke werken gedrukt, o.a. van de naamgever van het museum: de Leidse hoogleraar Boerhaave. Later specialiseerde Brill zich in het drukken van uiteenlopende, complexe geschriften – van Arabisch tot lokale talen tot Aramees, Chinees en andere Aziatische talen.

De tentoonstelling geeft een kijkje in de geschiedenis van het drukken. Ontwikkelingen zoals de overgang van letterzetten naar monotype komen aan de orde. Ook wordt er een nieuw lettertype gepresenteerd, the Brill, ontworpen om de druktechnische complicaties die vreemde schrifttekens tot nu toe met zich meebrachten te elimineren. Ook kun je je eigen lettertype ontwerpen. Hieronder zie je mijn ontwerp.

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>