Tip | Literaire klassiekers lezen in augustus

Boekblogger Sandra heeft een mooi initiatief genomen: ze organiseert ‘Augustus klassieke literatuur maand’. Zij en vele anderen gaan deze maand één of meerdere literaire klassiekers lezen (en recenseren). Je kunt er hier alles over lezen. Natuurlijk doe ik ook mee!

De hamvraag is uiteraard: welke boeken worden het? Zal ik iets herlezen van mijn boekenlijst van de middelbare school? Met weemoed denk ik terug aan Simon Vestdijks Terug tot Ina Damman (1934) en Een nagelaten bekentenis (1894) van Marcellus Emants. Of Karakter (1938) van F. Bordewijk, wat maakte dát boek een indruk op mij als zestienjarig meisje. Misschien is het tijd om wat verhalen van mijn oude liefde J. Slauerhoff te herlezen. Of opnieuw wat van Hermans? De Avonden (1947) van Gerard Reve heb ik meerdere keren gelezen, maar altijd ergens tussen Kerst en Oud en Nieuw. Misschien zorgt het zomerseizoen wel voor een heel andere ervaring! Een andere literaire klassieker, Het verdriet van België (1983) van Hugo Claus, heb ik eigenlijk veel te snel gelezen. Zal ik ‘em herlezen? Maar ik ben ook benieuwd of Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen me opnieuw tranen in de ogen zal bezorgen.

Maar ja, er zijn ook tientallen literaire klassiekers die ik nog níet gelezen heb. Sommigen daarvan staan zelfs al in mijn boekenkast. Wat te denken van Het woeden der gehele wereld (1993) van Maarten ’t Hart of Terug naar Oegstgeest (1965) van Jan Wolkers? En Sleuteloog (2002) van Hella S. Haasse ligt ook al járen te wachten. Net als De tienduizend dingen (1955) van Maria Dermoût… Of zal ik dat ene boek dat iedereen behalve ik gelezen heeft, Het diner (2009) van Herman Koch, nou eindelijk maar ‘ns oppaken? Trouwens, de jubileumeditie van het beroemde Ik Jan Cremer (1964) ligt al even gereed op m’n nachtkastje. Of is dit een uitgelezen kans om Het leven is verrukkulluk (1961) van Remco Campert te lezen?

Sinds ik in het bestuur zit van het Louis Couperus Genootschap wil ik een inhaalslag maken wat betreft het lezen van Couperus’ werk. Vorig jaar las ik Eline Vere (1889), met recht een literaire klassieker te noemen. Dit jaar ga ik in elk geval Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan (1906) lezen en misschien ook Langs lijnen van geleidelijkheid (1900).

Kortom, ik heb mijn keuze voor Augustus klassieke literatuur maand dus nog niet rond. Welke titels raden jullie mij aan? Mocht je zelf nog leesinspiratie zoeken, bekijk dan eens de Canon van de Nederlandse letterkunde. Deze omvat de 100 meest klassieke literaire auteurs en de 125 meest klassieke literaire werken uit het Nederlands taalgebied. Zelf word ik ook altijd heel hebberig van de Perpetua-reeks (de 100 beste boeken van de wereld) of de boeken uit het fonds van L.J. Veen Klassiek. Ook de witte deeltjes uit de Salamander Klassiek-serie zijn een goede inspiratiebon. En nog een tip: via de DBNL kun je honderden titels gratis lezen.

Ik kijk uit naar deze maand, waarin ik even niet bezig hoef te zijn met het ontdekken van nieuw literair talent of het beoordelen van een recente roman van een gevestigde schrijver. Nee, in augustus lees ik hoe dan ook een goed boek.

Welk boek raad je mij aan? En doe jij ook mee?

9 comments

 1. Sandra

  Ik vind het zo gaaf dat jij meedoet Inge, dankjewel en dan nog wel de gehele maand augustus!
  Toen ik dit idee “lanceerde” had ik niet kunnen vermoeden dat er uiteindelijk 35 personen mee zouden doen. Het gaat ons zeker lukken om de klassiekers weer eens in het zonnetje te zetten.

  Ik dacht dat ik een lange lijst had om uit te kiezen maar jij wint haha. Uiteraard moet jij iets van Louis Couperus gaan lezen (ik lees Eline Vere) en Sleuteloog (2002) van Hella S. Haasse (mijn aanraders uit jouw lijst).

 2. Albert

  Mijn aanrader: Brieven aan Josine M. van Gerard Reve en dan tussendoor & gelijktijdig (zoals het uitkomt) Veertien etsen van Frans Lodewijk Pannekoek voor arbeiders verklaard alsmede Pleitrede Voor Het Hof (alleen als u tijd en zin hebt natuurlijk, anders niet).

 3. JannieTr

  Grappig, er zit veel overeenkomst tussen ons, zoals de indruk die Karakter maakte op ongeveer dezelfde leeftijd. En enkele andere klassiekers die je die jij mooi vond. Maak je niet druk over Het diner (ik zou het ook nog geen klassieker willen noemen). Boven is het stil van Gerbrand Bakker hoort er wel bij: het is prachtig en het meest miskende Nederlandstalige boek: de rest van de wereld is veel enthousiaster. Verder zou ik aanraden: Hersenschimmen van Bernlef, Knielen op een bed violen van Siebelink, Joe Speedboot van Wieringa, Titaantjes van Nescio en iets van Elsschot, bv. Villa des Roses.
  Ik hoop mee te kunnen doen, maar ben ook druk met een zomercursus over de Franse Revolutie. Als iemand nog een Nederlandse klassieker over die periode (1789-1815) kent, dan houd ik me aanbevolen!

  • Inge

   Hoi Jannie, de boeken die jij noemt zijn inderdaad prachtige literaire klassiekers. Behalve ‘Villa des roses’ heb ik alles gelezen. ‘Boven is het stil’ behoort tot mijn favorieten!

   • JannieTr

    Dat had ik kunnen weten, van Boven is het stil! We hebben dezelfde smaak. Ik vond De omweg trouwens nog mooier. Op mijn oude Blog had ik veel van Elsschot staan en een vergelijking gemaakt tussen Villa des Roses en De laatste gasten van Mensje van Keulen. Het wordt tijd dat ik die eens over ga zetten. Je weet niet half hoe inspirerend jij voor mij bent! Dankjewel!

 4. Elly van der Meer

  Ik vind het leuk om mee te doen, is er een site waar het bijgehouden wordt? Ik zie veel bekende titels langskomen die ik al gelezen heb of nog wil lezen
  Ik heb de uitdaging :Ik lees Nederlands, gehaald zit nu over de 40 boeken. Is erg leuk om te doen, ik ga gewoon verder.

 5. iBoek

  Dag Inge

  Mooie klassiekers stel je daar voor! En te beseffen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is… Ik, Jan Cremer wil ik zelf al (jaren) lezen en dankzij jouw voorzet komt het er misschien van in augustus (ik doe ook mee). Als ik een boek uit jouw lijstje mag aanraden dan zou ik opteren voor Van oude Mensen, de Dingen die voorbijgaan! Ik las dit boek in de vroege jaren tachtig en herinner me nog de unieke sfeer die dat werk uitademt.
  Veel leesgenot
  Dirk

 6. Gerrianne

  Ik doe ook mee en denk dat ik Karakter ga lezen.
  Net als bij jou heeft dat boek op de middelbare school veel indruk op mij gemaakt. Dus zeker de moeite van het herlezen waard. Ik ben wel benieuwd wat ik er nu van zal vinden.

  Succes met lezen!

 7. Pingback: AUGUSTUS IS KLASSIEKE LITERATUUR MAAND BIJ SANDRA, DEEL 3…… | Sandra schrijft en leest

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>