Tip | Manuscripta (7 september 2014 te Utrecht)

Over een week vindt boekenfestival Manuscripta plaats! Het evenement staat in het teken van de nieuwe titels die het komende jaar zullen verschijnen. Sinds vorig jaar wordt Manuscripta niet meer op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam gehouden, maar tijdens de opening van het culturele seizoen in een grote stad. Vorig jaar viel het me nogal tegen: de indeling van het terrein was onoverzichtelijk en het was veel meer een boekenmarkt dan een presentatie van nieuwe boeken. Toch ga ik er dit jaar weer naartoe, er staan namelijk veel interessante activiteiten op het programma.

manuscripta540

Zondag 7 september strijkt Manuscripta neer in het hart van Utrecht. Het festival vindt plaats van 13:00-17:30 uur tijdens het Uitfeest. Er vinden allerlei activiteiten plaats; wat ik in elk geval niet wil missen heb ik hieronder op een rijtje gezet.

Schrijversmarkt (gehele dag verspreid over het terrein)
Meer dan dertig uitgeverijen en initiatieven staan met hun stand op Manuscripta. Je kunt auteurs ontmoeten (zie hier een overzicht van alle signeersessies en meet & greets) en meedoen aan winacties. Ga zeker even langs uitgeverij Atlas Contact om gratis lid te worden van De Club van Echte Lezers en ontvang een boek cadeau! Vaak nemen uitgeverijen hun restanten mee, zodat je veel boeken voor fijne prijsjes kunt aanschaffen.

De debutanten van Manuscripta (13:00-13:30 uur in de centrale hal)
Arjan Peters (recensent van de Volkskrant) stelt o.a. Bregje Hofstede voor, haar roman De hemel boven Parijs verschijnt binnenkort bij Cossee. Verder kunnen we kennismaken met Ru de Groen, zijn boek Anna. Ode aan de kattenstaart, kreeg ik laatst al van De Geus toegestuurd.

The young folks (14:30-15:00 uur in de Tuinzaal)
Nog meer jonge auteurs: Philip Huff, Thomas Heerma van Voss en Hanna Bervoets komen allemaal met een nieuw boek. Ik ben reuze benieuwd naar wat deze vertegenwoordigers van mijn generatie te vertellen hebben. Van Tomas Rap ontving ik al de nieuwe roman van Thomas Heerma van Voss, De derde persoon, dus het is fijn om er wat meer over te weten te komen.

Over Jan Arends (15:50 – 16:05 uur in het Nachtrestaurtant)
Veertig jaar na zijn dood, wordt het volledige werk van Jan Arends opnieuw uitgegeven. Verscheidene auteurs schreven een voorwoord bij deze bijzondere werken. In ‘Over Jan Arends’ draagt Menno Wigman gedichten voor en vertelt hij over Jan Arends.

De nieuwe Van Beijnum en Van Dis met Wim Brands (16:00-16;30 uur in de Balzaal)
Eigenlijk kom ik hiervoor naar Manuscripta: Adriaan van Dis’ langverwachte roman Ik kom terug zit er aan te komen. Ik kijk er echt naar uit en kan dan ook niet wachten om mijn favoriete auteur hierover te horen spreken. De offers van Kees van Beijnum verschijnt ook binnenkort; laatst was ik toevallig in de gelegenheid om een interview met de schrijver bij te wonen. Hoewel het verhaal (een liefdesgeschiedenis in het naoorlogse Japan) interessant klonk, was ik niet direct enthousiast. Ik geef hem natuurlijk nog een kans!

Het veranderende leven met Isa Hoes en Esther Gerritsen (17:00 – 17:30 uur in de Grote Zaal)
Van Roxy, de nieuwe roman van Esther Gerritsen, heb ik de drukproef gereedliggen. Net als Isa Hoes schreef zij een verhaal over het verlies van een geliefde. Ik ben benieuwd hoe beiden dames dit aangepakt en ervaren hebben.

 

Naast al deze optredens en de Schrijversmarkt, organiseren de Utrechtse boekhandels ook van alles. Broese Boekverkopers heeft bijvoorbeeld een uitgebreid programma, bij De Literaire Boekhandel komen twee Utrechtse schrijvers (Maarten van der Graaff en Peter Zantingh) voordragen uit hun werk en Savannah Bay viert de opening van de vernieuwde winkel met activiteiten (hou de speciale FB-pagina daarvoor in de gaten).

Twee-interviews-op-Manuscripta-1024x312

Alle informatie nog even op een rijtje:

  • Manuscripta vindt zondag 7 september plaats van 13:00-17:30 tijdens het Uitfeest in de binnenstad van Utrecht;
  • de volledige programmering (blokkenschema) vind je hier;
  • een plattegrond van de Schrijversmarkt (inclusief nummers van de stands) en de verschillende podia vind je hier;
  • een overzicht van de verschillende activiteiten van de Utrechtse boekhandels vind je hier;
  • een lijst met alle boeken die op Manuscripta worden gepresenteerd vind je hier;
  • het programmaboekje (pdf) met alle informatie kun je hier downloaden.

Deze keer ga ik met andere verwachtingen naar Manuscripta, ik geef het evenement nog een kans. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er zin in heb!

Ben jij ook aanwezig op Manuscripta 2014?

6 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>