Tip | Nederlands Leest 2014
Vandaag is de CPNB-campagne Nederland Leest van start gegaan. De hele maand november staat de literaire klassieker Een vlucht regenwulpen (1978) van Maarten ’t Hart centraal. De schrijver vloog per helikopter door het land. Het boek wordt tijdens de campagneperiode van zaterdag 1 november t/m zondag 30 november 2014 gratis door de openbare bibliotheken aan hun leden verstrekt. Geen lid van de bibliotheek? Speciaal voor Nederland Leest is een luxe edite van Een vlucht regenwulpen uitgebracht; deze is voor € 12,50 te koop in de boekhandel.
Maarten ’t Hart (1944) is één van Nederlands succesvolste schrijvers. Tijdens zijn studie Biologie brak ’t Hart met het christelijk geloof. In zijn romans en verhalen komt vaak een zowel nostalgische als afwijzende houding naar voren met betrekking tot zijn gereformeerde jeugd. Deze houding is ook terug te vinden in Een vlucht regenwulpen, de roman waarmee hij doorbrak naar het grote publiek. Het boek gaat over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld. In de korte film De tijd verstrijkt in een vleugelslag spreekt journalist Onno Blom met Maarten ’t Hart over de autobiografische elementen in Een vlucht regenwulpen.
In 1981 werd het boek verfilmd door Ate de Jong met in de hoofdrol Jeroen Krabbé. Vanavond om 21:10 uur is te film te zien op NPO Cultura (maar de film staat ook in z’n geheel op YouTube). Bekijk hier de volledige programmering van NPO Cultura rondom Nederland Leest Een vlucht regenwulpen, waaronder afleveringen van Benali Boekt en Hier is… Adriaan van Dis. Ook te zien: historisch materiaal waarin familie van Maarten ’t Hart in 1978 ernstig bezwaar maken tegen de roman.
Ik ben van plan deze roman te gaan herlezen. Ik las het boek toen ik op de middelbare school zat; hoogste tijd om mijn geheugen op te frissen! Ook ga ik naar een lezing van Abdelkader Benali waarin hij ingaat op deze invloedrijke roman.
Doe jij mee aan Nederland Leest?
5 comments