Winactie (gesloten) | Hanna Bervoets — En alweer bleven we ongedeerd

Vond jij de columns van Hanna Bervoets in Volkskrant Magazine ook altijd zo grappig en herkenbaar? Of ken je deze columns niet? Dan heb ik goed nieuws: ik mag van uitgeverij Atlas Contact één exemplaar van Hanna Bervoets’ nieuwste columnbundel weggeven!

En alweer bleven we ongedeerd is de derde en laatste bundeling columns van Bervoets die ze schreef voor de krant. De stukjes beginnen vaak met een persoonlijke anekdote waaraan de schrijfster iets opvalt. Vervolgens gaat ze wat dieper in op die bijzondere gedraging, die eigenaardige uitspraak of een bepaald verschijnsel en houdt op die manier haarzelf (en de lezer!) een spiegel voor. Snel voeg ik eraan toe: met een flinke dosis humor! Het zijn zeker geen zwaar filosofische stukken, het blijft luchtig. Maar elke column geeft stof tot nadenken, want de situaties zijn vaak erg herkenbaar.

Hannah Bervoets

In ‘Fase’ bijvoorbeeld legt Bervoets haarfijn uit dat je níet zo oud bent als je je voelt (zoals men vaak zegt), maar dat je zo oud bent als de vrienden met wie je opgroeit. Een andere column gaat over het interessante fenomeen ‘zwienden’ (‘binnen de moderne antropologie een vrij onontgonnen gebied’, aldus Bervoets). En waarom moeten we kinderen waarschuwen voor Pippi, ook al is dit creatieve meisje een heldin voor vele generaties? Je leest het in de bundel. Een mooie uitspraak (naar aanleiding van jonge mannen die steeds meer sla eten) vond ik:

‘Voor wie het leven als een woeste zee ziet (en wie doet dat nu niet?), zijn regels het brandhout om je aan vast te klampen, zekerheden de boeien om naartoe te trappelen.’ (p. 41)

Zo’n heel boek vol columns, is dat niet een beetje te veel van het goede? Allereerst: je hóeft het boek niet achter elkaar uit te lezen. Een stukje voor het slapengaan lijkt me een uitstekend idee. Maar geloof me: al glimlachend lees je de ene na de andere column en telkens denk je: ja, eigenlijk heeft ze best we gelijk…

Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar van En alweer bleven we ongedeerdLaat hieronder in een reactie weten dat je meedoet én vertel daarbij welke quote van Hanna Bervoets bij jou favoriet is. Dit kan een citaat zijn uit één van haar romans of vorige columnbundels of kies iets uit haar nieuwste boek: op deze speciale facebook-pagina en op Twitter (zie hieronder) worden dagelijks mooie quotes uit En alweer bleven we ongedeerd gedeeld.


Meedoen kan tot en met 3 juli 2015. Uit de reacties wordt een winnaar gekozen. Ik neem contact met je op als je gewonnen hebt, vul daarom een geldig e-mailadres in bij het reactieformulier (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Veel succes!

(De actie is afgelopen. De winnaar, Marlies, heeft bericht gekregen.)

17 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>