Winactie (gesloten) | Hanna Bervoets — En alweer bleven we ongedeerd

Vond jij de columns van Hanna Bervoets in Volkskrant Magazine ook altijd zo grappig en herkenbaar? Of ken je deze columns niet? Dan heb ik goed nieuws: ik mag van uitgeverij Atlas Contact één exemplaar van Hanna Bervoets’ nieuwste columnbundel weggeven!

En alweer bleven we ongedeerd is de derde en laatste bundeling columns van Bervoets die ze schreef voor de krant. De stukjes beginnen vaak met een persoonlijke anekdote waaraan de schrijfster iets opvalt. Vervolgens gaat ze wat dieper in op die bijzondere gedraging, die eigenaardige uitspraak of een bepaald verschijnsel en houdt op die manier haarzelf (en de lezer!) een spiegel voor. Snel voeg ik eraan toe: met een flinke dosis humor! Het zijn zeker geen zwaar filosofische stukken, het blijft luchtig. Maar elke column geeft stof tot nadenken, want de situaties zijn vaak erg herkenbaar.

Hannah Bervoets

In ‘Fase’ bijvoorbeeld legt Bervoets haarfijn uit dat je níet zo oud bent als je je voelt (zoals men vaak zegt), maar dat je zo oud bent als de vrienden met wie je opgroeit. Een andere column gaat over het interessante fenomeen ‘zwienden’ (‘binnen de moderne antropologie een vrij onontgonnen gebied’, aldus Bervoets). En waarom moeten we kinderen waarschuwen voor Pippi, ook al is dit creatieve meisje een heldin voor vele generaties? Je leest het in de bundel. Een mooie uitspraak (naar aanleiding van jonge mannen die steeds meer sla eten) vond ik:

‘Voor wie het leven als een woeste zee ziet (en wie doet dat nu niet?), zijn regels het brandhout om je aan vast te klampen, zekerheden de boeien om naartoe te trappelen.’ (p. 41)

Zo’n heel boek vol columns, is dat niet een beetje te veel van het goede? Allereerst: je hóeft het boek niet achter elkaar uit te lezen. Een stukje voor het slapengaan lijkt me een uitstekend idee. Maar geloof me: al glimlachend lees je de ene na de andere column en telkens denk je: ja, eigenlijk heeft ze best we gelijk…

Wat moet je doen om kans te maken op een exemplaar van En alweer bleven we ongedeerdLaat hieronder in een reactie weten dat je meedoet én vertel daarbij welke quote van Hanna Bervoets bij jou favoriet is. Dit kan een citaat zijn uit één van haar romans of vorige columnbundels of kies iets uit haar nieuwste boek: op deze speciale facebook-pagina en op Twitter (zie hieronder) worden dagelijks mooie quotes uit En alweer bleven we ongedeerd gedeeld.


Meedoen kan tot en met 3 juli 2015. Uit de reacties wordt een winnaar gekozen. Ik neem contact met je op als je gewonnen hebt, vul daarom een geldig e-mailadres in bij het reactieformulier (je e-mailadres wordt niet gepubliceerd).

Veel succes!

(De actie is afgelopen. De winnaar, Marlies, heeft bericht gekregen.)

17 comments

 1. Martin Pruimers

  Dat is het mooie van stilte: als ze valt, is ze van ons allemaal. En het is aan ons om te bepalen wat ze waard is.

 2. Lalagè (@Lalage_)

  Hanna Bervoets is een heerlijke schrijfster. Ik heb haar romans gelezen, maar nog nooit de columns.

  “Nostalgie is: gedachten van vroeger, gestript van het gedoe van toen.”
  Zo is het op vakantie vaak minder leuk dan als je er achteraf aan terugdenkt. En daar troost ik me dan mee op de mindere momenten op reis, dat ik op dat moment mooie herinneringen aan het kweken ben voor later.

  • Riny

   Ja, dat is mij ook al opgevallen. Leuk om dat hier zo verwoord te zien.

   Ik heb de naam: Hanna Bervoets genoteerd.

 3. Linda Smeets

  Wat leuk! Ik doe graag mee.

  Mijn favoriete quote is:
  ‘Als we langer verwachten dan beleven, Is de aard van de verwachting Dan niet belangrijker dan de belevenis?’

 4. Linda Visser

  Hoi Inge, ik doe ook graag mee. Las altijd met veel plezier haar columns in de VK. Mijn favoriete quote uit ‘Alles wat er was’:
  ‘De behoefte aan logische verhalen is sterker dan onze hang naar de waarheid.’

 5. Sebastiaan

  Mooiste citaat: “Vaak zijn woorden zand in de wielen van de handeling”

  Er wordt teveel geouwehoerd en te weinig gedaan. En soms zegt een stilte meer dan woorden.

 6. zoë

  Ik doe mee!
  Mijn favoriete quote is:
  “Een dagboek is als een medisch internetforum: men schrijft alleen als het slecht gaat, waardoor het voor latere lezers lijkt of de aandoening (het leven) ondragelijk is.”

 7. Marlies de Boer-Ruijg

  Ik doe heel graag mee, lees Hanna haar columns met groot plezier. Die over dat het leven één grote wachtkamer is mij tot nu toe heel erg bijgebleven. Zoals koken is wachten tot het klaar is, eten is wachten tot het op is, film kijken is wachten tot hij uit is. Geweldig!

 8. Miss Happinez

  Leuke winactie! Ik doe graag mee, want haar boek ‘Alles wat er was’ sprak mij ook heel erg aan.

  Favoriete quote:
  “Maar ik probeer niet aan ze te denken. Dan bestaan ze niet. En wat niet bestaat kun je ook niet missen”

 9. Jolanda

  Leuke actie! Mijn favoriete quote, eentje waar je lang over kan blijven nadenken, terugdenkend aan alle momenten van verwachting:

  “Als we langer verwachten dan beleven, is de aard van de verwachting dan niet belangrijker dan de belevenis?”

 10. liesbet

  Ik woon in België en lees nooit de Volkskrant maar las wel ergens een stukje van de heerlijke column over wachten, dus bij deze:
  Meedoen is wachten tot je gewonnen hebt.

 11. Ans Stier

  Poeh mogelijk, zoveel goede quotes om uit te kiezen en ze zetten je allemaal aan het nadenken. Ik kies deze;
  ‘Nostalgie is: gedachten aan vroeger, gestript van het gedoe van toen’

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>