Boekenweek 2014 — Ondertussen ergens anders

Het zal je niet ontgaan zijn, de 79ste Boekenweek is van start gegaan! Van 8 tot en met 16 maart 2014 is het één en al boeken wat de klok staat. Er vinden allerlei activiteiten plaats, natuurlijk in de bibliotheek en de boekhandel, maar ook op scholen en in de media. Het motto dit jaar is ‘Ondertussen ergens anders’: veel aandacht voor reizen in de literatuur dus. Voor een overzicht van alle activiteiten (lezingen, wedstrijden, signeersessies et cetera), kun je hier kijken.

affAlgemeen_HR

Natuurlijk ga ook ik een boek kopen, zodat ik het Boekenweekgeschenk ontvang. Tommy Wieringa schreef de novelle Een mooie jonge vrouw, je krijgt het bij besteding van ten minste € 12,50 aan boeken cadeau. En met het Boekenweekgeschenk reis je zondag 16 maart gratis met NS! Daarnaast wordt er ook een Boekenweekessay uitgegeven. Dit jaar is Jelle Brandt Corstius de essayist, Arctisch dagboek is voor €2,50 verkrijgbaar in de boekhandel.

slide-1-v2

Omdat er zo veel te zien en te beleven is, heb ik een selectie gemaakt van de – in mijn ogen – mooiste en interessantste activiteiten:

  • In het kader van de Boekenweek zond De Wereld Draait Door haar eigen ‘Boekenweekgeschenk’ uit, een aflevering van het beroemde televisieprogramma Hier is… Adriaan van Dis. Dit jaar waren de Colombiaanse schrijver Juan Gabriel Vasquez, de Britse historicus Simon Schrama en de Nederlandse schrijfster Helga Ruebsamen te gast. De aflevering is hier terug te zien.
  • Leden van de openbare bibliotheek kunnen in hun (deelnemende) vestiging de Boekenweekbundel Ondertussen ergens anders ophalen. In de bundel nemen bekende Nederlandse reizigers zoals Floortje Dessing, Adriaan van Dis, Petra Stienen en Frans Timmermans lezers mee op reis naar hun meest dierbare reisherinnering.
  • Op maandagavond 10 maart was de NTR Boekenquiz te zien. Teams van bekende auteurs namen het tegen elkaar op. De teams dit jaar waren: Daan en Thomas Heerma van Voss, Kluun en Christophe Vekeman en Yvonne Kroonenberg en Annemarie Oster. De presentatie was in de handen van Joost Karhof. Dit jaar werd Joost bijgestaan door Abdelkader Benali, die ook jurylid en deskundige was. Bekijk de quiz hier.
  • Op zondag 16 maart wordt er in het Letterkundig Museum te Den Haag een speciale gratis rondleiding gegeven. Een ervaren museumgids neemt je mee langs diverse literaire reisverhalen en voert je mee langs schrijversportretten. Voor meer informatie: klik hier.
  • Een literaire reis om de wereld in dertig vragen! Auteur Frank Westerman maakte dit jaar VPRO’s Literaire Quiz. De vragen zijn pittig, maar de prijs is mooi; de winnaar mag op reis met Westerman zelf. De quiz staat hier online (inzenden kan tot en met 31 maart).
  • Tijdens de Boekenweek laat de VPRO kijkers kennismaken met een auteur en zijn of haar werk. De korte auteursportretten Op ‘t nachtkastje worden vijf avonden uitgezonden, met achtereenvolgend in de hoofdrol Esther Gerritsen, A.L. Snijders, Tessa de Loo, A.F. Th. van der Heijden en Robert Vuijsje. Je kunt de uitzendingen hier terugkijken.
  • Op vrijdag 14 maart 2014 vindt de zesde editie van de Amsterdamse Boekennacht plaats. Naast de boekenkmarkt treden er op allerlei podia schrijvers en dichters op. De toegang is gratis!

En dan nog iets: gedurende de Boekenweek organiseert The Social Bookcomany de actie Ik lees legaal, ik schreef er hier al over. Lezers die meedoen geven er mee aan dat een boek best iets mag kosten. Veel mensen lezen enkel e-boeken die illegaal op het internet zijn gezet. Door uit te spreken dat je ‘legaal leest’ maak je anderen er bewust van dat schrijvers, redacteuren, boekverkopers en iedereen die meewerkt aan de totstandkoming van een boek, niet van de lucht kunnen leven.  Meedoen kan via de sociale media (bijvoorbeeld via dit Facebook-event of door er zelf over te bloggen of Twitteren) of discussier mee op deze actiepagina.

 ik-lees-legaal

Heb jij al een boek gekocht deze week? Of neem je deel aan een activiteit? Ik ben benieuwd. In elk geval een fijne Boekenweek gewenst!

 

7 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>