Libris Literatuurprijs 2013

Wie wint dit jaar de Libris Literatuur Prijs? Op maandagavond 6 mei 2013 zal juryvoorzitter Clairy Polak tijdens een galadiner in het Amstel Hotel bekendmaken welke schrijver er met het prijzengeld van € 50.000 naar huis gaat. De Libris Literatuur Prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige literaire fictieboek uit het voorgaande kalenderjaar. Naamgever aan de prijs is de sponsor, boekhandelsketen Libris.

logo libris

De prijs is gemodelleerd naar de Booker Prize. Na een selectie uit circa 160 boeken werd er eind januari een zogenoemde longlist van achttien titels gekozen. In maart werd vervolgens een shortlist gepubliceerd van titels die meedingen naar de prijs. De zes genomineerde titels zijn:

  • Esther Gerritsen – Dorst
  • Arnon Grunberg – De man zonder ziekte
  • Oek de Jong – Pier en oceaan
  • Elvis Peeters – Dinsdagland
  • Christiaan Weijts – Euforie
  • Tommy Wieringa – Dit zijn de namen

Ik moet bekennen dat ik maar één boek van deze lijst heb gelezen, namelijk Pier en oceaan (lees mijn recensie hier). De andere boeken staan echter wel op mijn ‘nog te lezen’-lijstje. Hoewel, het eerste hoofdstuk van Euforie heb ik gelezen, maar dat sprak me nog niet direct aan.

Libris eerste drielibris tweede drie

Het radioprogramma Casa Luna (NCRV) is mediapartner van de Libris Literatuur Prijs. Els Peek maakte in opdracht van Casa Luna videoportretjes van de genomineerden.

De bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2013 is live te volgen in het tv-programma Nieuwsuur (vanaf 22:00u op Nederland 2). Oek de Jong won zaterdag 5 mei de Gouden Boekenuil, zou hij ook de Libris Literatuur Prijs in de wacht slepen?

Edit

Tommy Wieringa heeft de Libris Literatuur Prijs 2013 gewonnen met zijn roman Dit zijn de namen (2012). ‘Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht. Laten we Wieringa dus loven en bekronen met de Libris Literatuur Prijs 2013 voor het doen samengaan van dit alles in deze donkere roman over migratie en godsdienst die tegelijk licht is, want gemaakt van lenige, sierlijke taal,’ aldus de 5-koppige jury onder leiding van Clairy Polak. Lees hier het hele juryrapport.

3 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>