Opinie | Ik lees legaal!

Uit onderzoek blijkt dat voor negen van de tien e-boeken die op Nederlandse e-readers staan niet betaald is. Het lijkt soms wel of het downloaden van boeken die illegaal op internet zijn gezet de norm geworden is. Gelukkig zijn er nog steeds een hoop lezers die het normaal vinden om voor hun boeken te betalen. Ook als het gaat om e-boeken! Schrijvers, redacteuren, vormgevers en al die anderen die meewerken aan een boek kunnen immers niet van de lucht leven.

The Social Bookcompany organiseert daarom de actie Ik lees legaal! In de aanloop naar de Boekenweek (die begint op 8 maart) wordt iedereen opgeroepen mee te doen met deze actie. Je kunt zelf de boodschap uitdragen door er over te bloggen/twitteren/praten of wat dan ook. Via Facebook kun je je aanmelden en berichten posten. Ik doe mee, jij ook?

ik-lees-legaal

Natuurlijk wordt het gros van de titels die op de e-readers staan niet gelezen en kun je deze illegale downloads niet direct als gemiste inkomsten zien. Bij de actie Ik lees legaal! gaat het er echter om dat iedereen er bewust van wordt dat het normaal is om te betalen voor e-boeken. Initiatiefnemer Roos Geerse vertelde er al over op Radio 6. Je kunt hier alles lezen over de actie Ik lees legaal!

*Edit* De actie ontlokt verschillende reacties. Roos Geerse schreef daarom dit verhelderende stuk. Mijn advies is om er kennis van te nemen voordat je de actie steunt of bekritiseert. Dat voorkomt misverstanden!

Doe jij ook mee?

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>