Inge kijkt: ’24 uur met… Özcan Akyol’
Toen Özcan Akyol te gast was bij De Wereld Draait Door, wist hij precies wat hij wilde. Wars van vormelijkheden en zeer zelfbewust vertelde hij zijn verhaal. Het was een opzienbarend optreden. Özcan Akyol geldt als literaire belofte, zijn gedeeltelijk autobiografische roman Eus (2012) kreeg veel aandacht in de media. Er werden in een week tijd 10.000 exemplaren verkocht! De jonge schrijver begon met lezen toen hij een celstraf uitzat. De literatuur veranderde zijn leven.
Özkan Akyol gelooft erg in sociaal determinisme; zijn omgeving (een gezin waar het naar eigen zeggen aan moraliteit ontbrak) is volgens hem bepalend geweest voor hoe hij is geworden. Hij gelooft dat als hij in een ander milieu, bijvoorbeeld Blaricum, geboren was, zichzelf had kunnen ontwikkelen en een ander mens was geworden. Hij hoopt dat mensen begrip krijgen voor zijn verleden. Met Eus (2012) wil hij zeggen ‘dat je niet per se verrot vanbinnen hoeft te zijn om te ontsporen.’
Deze aflevering van ‘24 uur met…‘ geeft een iets genuanceerder beeld van Özcan Akyol. Hoewel ik vind dat Wilfried de Jong wel erg vaak refereert naar Özcans criminele achtergrond en het gevangenisleven. Maar zijn rauwe levensverhaal is intrigrerend, en ik ben zeker benieuwd naar zijn boek. Ook nieuwsgierig geworden? Op de website van uitgeverij Prometheus kun je de eerste zeventien pagina’s van Eus lezen.
4 comments