Inge kijkt | ‘Martin Bril – Enfin’ (VARA)

Vijf jaar geleden overleed columnist Martin Bril op 49-jarige leeftijd aan kanker. Miranda tipte de documentaire ‘Martin Bril – Enfin’ die Coen Verbraak over Martin Bril maakte. Aan de hand van archiefmateriaal en interviews met mensen die dicht bij de schrijver stonden (Dirk van Weelden, Pieter Broertjes, Anna Enquist, Bart Chabot, Henk Spaan, Corine Koole, Barbara van Beukering en Matthijs van Nieuwkerk) wordt Bril geportretteerd.

In de Volkskrant stond vorige week een artikel van Bert Wagendorp waarin hij de totstandkoming van Brils schrijverschap naging en hoe de columnist zijn zaakjes aanpakte. Wagendorp noemt Bril “een handelsreiziger in woorden”: het kwam regelmatig voor dat de schrijver producten in zijn columns noemde die hij gratis ontving of dat hij betaald kreeg om reclame te maken. In deze documentaire wordt dit verhaal bevestigd (Bril “regelde dingetjes”). Een smetje op zijn schrijverschap, vind ik. Niettemin heb ik – en velen met mij – enorm van de columns genoten. Ook uit de documentaire spreekt bewondering voor Martin Bril.

2 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>