Inge kijkt: Opiumspecial Remco Campert

Zaterdag 6 april stond het tv-programma Opium (AVRO) volledig in het teken van Remco Campert (1929). Presentator Cornald Maas spreekt uitgebreid met de schrijver over zijn schrijverschap, het ouder worden en de aantrekkingskracht die hij en zijn werk nog steeds uitoefenen. Ook komen onder anderen Kees van Kooten en Jan Mulder aan het woord. Bekijk de uitzending hier.

20130406_interview_campert_medium

Ooit weigerde de AVRO een aflevering van de serie Literaire ontmoetingen (door Hans Keller, mei 1964) uit te zenden, omdat Remco Campert zijn gedicht ‘Niet te geloven’ er in voordroeg. Het woord ‘naaide’ zorgde destijds voor opschudding. Enkele kranten drukten als reactie de tekst van gedicht integraal af en de bundel was binnen de kortste keren uitverkocht. De VARA begon een vergelijkbaar programma (Spreken met schrijvers). Hier werd op 19 januari 1965 door Remco het gedicht ‘Niet te geloven’ wél voorgedragen.

Niet te geloven

Niet te geloven
dat ik knaap nog
een vers schreef over de
zilverwitheid van een berkenstam

en om mij heen
grootse dronkenschap
van de bevrijding
het water was whisky geworden

Alles zoop en naaide
heel Europa was één groot matras
en de hemel het plafond
van een derderangshotel.

En ik bedeesde jongeling
moest nodig
de reine berk bezingen
en zijn bescheiden bladerpracht.

© Remco Campert
uit: Dit gebeurde overal (1962)

One comment

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>