2016 is Jaar van het Boek

Heb je het al gehoord? Het jaar 2016 is uitgeroepen tot Jaar van het Boek! Deze campagne wordt georganiseerd door Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven.

JVHB_logo-geel

Afgelopen maandag 4 januari gaf minister Jet Bussemaker het officiële startsein. Ze zei daarbij:

‘Boeken geven ruimte om onszelf te verliezen in het leven van anderen. Ze vormen ons denken. Daarom geloof ik ook dat het boek de toekomst heeft. Er zullen altijd verhalen zijn en komen die tot onze verbeelding spreken, ons kennis laten maken met nieuwe werelden en ons soms zelfs van gedachten laten veranderen.’

In het Algemeen Dagblad stond een interview met de minister over haar favoriete boeken, ze blijkt een echte lezer.

Jet Bussemaker

Boeken verrijken ons leven. De behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning is essentieel en brengt ons ontroering en plezier. Boeken spelen een grote rol bij het vormen van onze cultuur en identiteit. Boeken laten zien wie we zijn, als mens én als samenleving. Daarom wordt dit jaar de kracht van het boek gevierd: het boek van toen, het boek van nu en het boek van de toekomst.

Er worden jaarlijks al veel campagnes georganiseerd om boeken onder de de aandacht te brengen. Denk aan de Boekenweek en Nederland Leest. In 2016 gaat er veel extra’s gebeuren. Zo wordt in de Stadsschouwburg Amsterdam in februari een literaire benefietvoorstelling georganiseerd, waarvan de opbrengst bestemd is om kinderen van vluchtelingen te stimuleren in hun taalontwikkeling, door hen van geschikte boeken te voorzien. Op Schiphol komt er in het voorjaar een nieuwe en grotere versie van de wereldwijd unieke Airport Library. Van eind april tot en met eind september wordt de Verkiezing van het Belangrijkste Boek gehouden. Aansluitend vindt er een groots boekenfestival plaats. In het najaar zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse – een van de belangrijkste boekenbeurzen ter wereld. Voor het onderwijs worden extra educatieve projecten ontwikkeld en aan het eind van het jaar wordt er een heus ‘schrijversbos’ geplant. Maar er gebeurt veel meer, in heel Nederland wordt er in boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen extra aandacht besteed aan het boek. Op de website 2016jaarvanhetboek.nl worden alle activiteiten verzameld om te laten zien wat er in het Jaar van het Boek allemaal gebeurt.

Bookshelfie Inge

Een leuk initiatief vind ik de oproep om op de foto te gaan met je boekenkast (kortom: een bookshelfie te maken) en dit te delen op sociale media. Ik heb er alvast gehoor aan gegeven. Doe je ook mee?

Geschreven door Geplaatst in Tip

One comment

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>