Tip | Hoorspel Bonita Avenue (NTR)

Bonita Avenue (2010), de veelbekroonde debuutroman van Peter Buwalda, is bewerkt tot een hoorspel. Een wat? Ja, ’t klinkt nogal ouderwets, maar iedere vrijdagnacht kun je op Radio 1 (of later via podcasts) luisteren naar het hoorspel Bonita Avenue. Het boek wordt niet zomaar voorgelezen zoals bij een luisterboek, maar compleet met achtergrondgeluiden en verschillende stemauteurs ten gehore gebracht. Een geweldige manier om onderweg of tijdens het sporten een boek tot je te nemen!

Bonita Avenue gaat over de driehoeksrelatie tussen Siem Sigerius, rector magnificus van de Twentse universiteit en oud-judoka, zijn bloedmooie stiefdochter Joni en haar vriend Aaron Bever, die fotograaf is. Het verhaal speelt tegen de achtergrond van de vuurwerkramp in Enschede: op het moment van de explosie ontdekt Siem verregaande geheime activiteiten van Joni en Aaron. Siem wordt intussen gevraagd om minister van Onderwijs te worden. Tegelijkertijd komt ook Wilbert, de zoon van Siem uit een vorig huwelijk, vrij uit de gevangenis. Hij probeert Siem te chanteren. Dit leidt tot een dramatische uitkomst.

Toen ik Bonita Avenue een paar jaar geleden las, viel het me nogal tegen. Buwalda is een goede verteller, maar ik vond het plot té uitgedacht. Deze hernieuwde kennismaking met het boek bevalt me daarentegen goed. Ik herinner me ineens weer dat het verhaal bij vlagen erg meeslepend en spannend was.


Het hoorspel Bonita Avenue is een productie van de HoorSpelFabriek, in opdracht van de NTR. De bewerking is van Eva Gouda en Koen Caris. De hoofdrollen worden vertolkt door Jaap Spijkers (Siem Sigerius), Georgina Verbaan (dochter Joni Sigerius), Waldemar Torenstra (Joni’s vriend Aaron Bever), Carine Crutzen (Tineke Sigerius) en Ariane Schluter (Elisabeth Haitink, de psychiater van Aaron). Actrice Geogina Verbaan was te gast bij Kunststof TV om over de productie te vertellen.

Het hoorspel bestaat uit twintig delen van elk 26 minuten en wordt al vanaf januari elke vrijdagnacht uitgezonden. Oude afleveringen kun je hier terugluisteren. Veel luisterplezier!

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>