Tip: Lees dit boek-app en mijn ervaring met digitaal lezen

Ik schreef al eens eerder over de bijzonder fijne app Lees dit boek (ontwikkeld door WPG Uitgevers). In deze gratis app voor iPhone en iPad staan de eerste hoofdstukken van 24 nieuwe boeken van verschillende uitgeverijen uit Nederland en België. Het aanbod wordt wekelijks ververst, dus je kunt telkens nieuwe boeken van bekende en onbekende auteurs ontdekken. De e-boekversies van de boeken zijn gedurende de periode dat ze in de app staan met korting te koop in de iBookstore.

Momenteel staat er ondere andere een fragment uit het boek Stern (2013) van Thomas Heerma van Voss in de app. Ik kreeg het e-boek cadeau van Lees dit boek. Aangezien ik geen e-reader heb, besloot ik het boek te lezen op de iPad en op mijn iPhone. Een hele nieuwe ervaring!

Niet eerder las ik een boek digitaal. En ik moet zeggen: het viel me niet tegen. Waar ik aan moest wennen is dat je niet zo gemakkelijk kunt terugbladeren. Ook maak ik normaal gesproken tijdens het lezen graag aantekeningen in de kantlijn van het boek. Maar daar zijn allerlei handige oplossingen voor te vinden. Zo kun je bladwijzers gebruiken en citaten markeren. Er is zelfs een zoekfunctie! Ook kun je het lettertype en de lettergrootte bewerken en de achtergrondkleur aanpassen aan je voorkeur.

Omdat ik een iPad niet zo lekker in de hand vind liggen, ging ik al snel over op het lezen op mijn telefoon. En dat beviel me prima (hoewel ik wel heel veel bladzijden moest omslaan: 656!). Omdat ik mijn telefoon altijd bij me heb, kon ik waar ik maar wilde verder lezen in Stern. (Hier lees je wat ik van dit boek vond.) Ik vermoed dat ik in de toekomst vaker digitaal zal gaan lezen. Een goede e-reader zou de leeservaring wel bevorderen (nu raakten mijn ogen vermoeid van het licht).

Bij digitaal lezen vind ik het wel jammer dat je geen ‘fysiek aandenken’ hebt aan het boek. Het nog eens uit de kast plukken om wat op te zoeken of het boek uitlenen zal niet zo snel gebeuren…

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>