Tip | Literaire klassiekers lezen in augustus

Boekblogger Sandra heeft een mooi initiatief genomen: ze organiseert ‘Augustus klassieke literatuur maand’. Zij en vele anderen gaan deze maand één of meerdere literaire klassiekers lezen (en recenseren). Je kunt er hier alles over lezen. Natuurlijk doe ik ook mee!

De hamvraag is uiteraard: welke boeken worden het? Zal ik iets herlezen van mijn boekenlijst van de middelbare school? Met weemoed denk ik terug aan Simon Vestdijks Terug tot Ina Damman (1934) en Een nagelaten bekentenis (1894) van Marcellus Emants. Of Karakter (1938) van F. Bordewijk, wat maakte dát boek een indruk op mij als zestienjarig meisje. Misschien is het tijd om wat verhalen van mijn oude liefde J. Slauerhoff te herlezen. Of opnieuw wat van Hermans? De Avonden (1947) van Gerard Reve heb ik meerdere keren gelezen, maar altijd ergens tussen Kerst en Oud en Nieuw. Misschien zorgt het zomerseizoen wel voor een heel andere ervaring! Een andere literaire klassieker, Het verdriet van België (1983) van Hugo Claus, heb ik eigenlijk veel te snel gelezen. Zal ik ‘em herlezen? Maar ik ben ook benieuwd of Kees de jongen (1923) van Theo Thijssen me opnieuw tranen in de ogen zal bezorgen.

Maar ja, er zijn ook tientallen literaire klassiekers die ik nog níet gelezen heb. Sommigen daarvan staan zelfs al in mijn boekenkast. Wat te denken van Het woeden der gehele wereld (1993) van Maarten ’t Hart of Terug naar Oegstgeest (1965) van Jan Wolkers? En Sleuteloog (2002) van Hella S. Haasse ligt ook al járen te wachten. Net als De tienduizend dingen (1955) van Maria Dermoût… Of zal ik dat ene boek dat iedereen behalve ik gelezen heeft, Het diner (2009) van Herman Koch, nou eindelijk maar ‘ns oppaken? Trouwens, de jubileumeditie van het beroemde Ik Jan Cremer (1964) ligt al even gereed op m’n nachtkastje. Of is dit een uitgelezen kans om Het leven is verrukkulluk (1961) van Remco Campert te lezen?

Sinds ik in het bestuur zit van het Louis Couperus Genootschap wil ik een inhaalslag maken wat betreft het lezen van Couperus’ werk. Vorig jaar las ik Eline Vere (1889), met recht een literaire klassieker te noemen. Dit jaar ga ik in elk geval Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan (1906) lezen en misschien ook Langs lijnen van geleidelijkheid (1900).

Kortom, ik heb mijn keuze voor Augustus klassieke literatuur maand dus nog niet rond. Welke titels raden jullie mij aan? Mocht je zelf nog leesinspiratie zoeken, bekijk dan eens de Canon van de Nederlandse letterkunde. Deze omvat de 100 meest klassieke literaire auteurs en de 125 meest klassieke literaire werken uit het Nederlands taalgebied. Zelf word ik ook altijd heel hebberig van de Perpetua-reeks (de 100 beste boeken van de wereld) of de boeken uit het fonds van L.J. Veen Klassiek. Ook de witte deeltjes uit de Salamander Klassiek-serie zijn een goede inspiratiebon. En nog een tip: via de DBNL kun je honderden titels gratis lezen.

Ik kijk uit naar deze maand, waarin ik even niet bezig hoef te zijn met het ontdekken van nieuw literair talent of het beoordelen van een recente roman van een gevestigde schrijver. Nee, in augustus lees ik hoe dan ook een goed boek.

Welk boek raad je mij aan? En doe jij ook mee?

9 comments

  1. Pingback: AUGUSTUS IS KLASSIEKE LITERATUUR MAAND BIJ SANDRA, DEEL 3…… | Sandra schrijft en leest

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>