Tip: Manuscripta (31 augustus en 1 september 2013)

Over een precies een week is het weer zover: Manuscripta, de jaarlijkste opening van het boekenseizoen! Deze zevende editie is vernieuwd en zal niet plaatsvinden op het terrein van de Westergasfabriek, maar op het Museumplein in Amsterdam, tegelijk met de Uitmarkt. De toegang is dus gratis!

Op Manuscripta presenteren Nederlandse uitgeverijen de nieuwe titels van het komende seizoen. Je kunt binnen en buiten genieten van boekpresentaties, podiumoptredens, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies en bijzondere acts. Er zullen ruim zestig auteurs optreden! Daarnaast kun je lekker struinen langs de kraampjes van de uitgeverijen. Ik kom altijd thuis met stapels voorpublicaties, brochures, literaire tijdschriften en (gewonnen) boeken.

manuscripta540

Er staat heel veel op het programma, daarom heb ik alvast gekeken wat ik in elk geval niet wil missen. En ja, dat betekent dat ik – net als vorig jaar – gewoon lekker twee dagen ga rondlopen op Manuscripta.

Het Boekenrad (hele weekend op het Museumplein)
Draai aan het rad en win nieuwe boeken! In een spannende quiz neem je het op tegen een tegenstander en maak je kans op de nieuwste titels van dit boekenseizoen. Ook worden er unieke gesigneerde exemplaren weggeven. Je kunt boeken winnen van alle auteurs die op Manuscripta optreden. Iedere bezoeker van Manuscripta kan deelnemen.

Het  Literaire Vluggertje (hele weekend op het Museumplein)
Onverwachtse één op één ontmoetingen met auteurs. Zonder te weten wie je zult ontmoeten stap je een ruimte binnen. Daar wacht een auteur die samen met jou tijdens een ongewone activiteit  over zijn of haar nieuwe boek zal praten.

Op reis (zaterdag 17:00 – 17:30 uur, podium Schrijvers-parade)
Leon Verdonschot interviewt schrijvers Frank Westerman en Maarten Zeegers over hun nieuwe werk. Ik ben vooral benieuwd naar het nieuwe boek van Westerman, Stikvallei (meer info).

Geschiedenis doorverteld (zaterdag 18:00 – 18:30 uur, podium Schrijvers-parade)
Mooie verhalen komen boven tafel met Hadassah de Boer. Zij zal Karin Amatmoekrim, Tessa de Loo en Chris Polanen interviewen. Ik ben benieuwd naar het nieuwe boek van Karin Amatmoekrim, De man van veel (meer info).

Autobiografische verhalen (zondag 12:00 – 12:30 uur, podium Schrijvers-parade)
Een persoonlijk vragenvuur door Zarayda Groenhart. Zij interviewt Victor Meijer, Eric Corton en Anna Chojnacka. Zij schreven bijzondere verhalen met (auto)biografische elementen. Snoepreis van Victor Meijer heb ik net uitgelezen en het verhaal heeft me erg nieuwsgierig gemaakt (meer info).

Flesje open met… (zondag 15:30 uur podium OBA Theater van ’t Woord)
Andrea van Pol en Nicolaas Klei (van de Omfietswijngids) drinken een wijntje met taaladviseur Wim Daniëls en Judith Koelemeijer. Het nieuwste boek van Judith Koelemeijer heb ik al mogen lezen. Het boek heet Hemelvaart en is een heel indrukwekkend non-fictie verhaal (meer info).

 c_manuscripta2013_paneel_2

Alle informatie over het evenement nog even op een rijtje:

  • Manuscripta wordt gehouden op zaterdag 31 augustus  van 11:00 – 21:00 uur en zondag 1 september van 13.00 tot 18.00 uur;
  • vanaf de Hobbemastraat, voor het Rijksmuseum langs, in de Johannes Vermeerstraat en op het Museumplein staan de kramen van de Boekenmarkt. Zie hier een overzicht van de nummers van alle kramen en de uitgeverijen;
  • bekijk hier de volledige programmering;
  • dit is een lijst van deelnemende uitgeverijen;
  • dit is een lijst met deelnemende auteurs;
  • zie hier de plattegrond van de Uitmarkt. Manuscripta 2013 zal plaatsvinden op een eigen festivalterrein op het Museumplein, op de plattegrond te vinden onder nummer 23 en 24.

Ik heb er heel veel zin in! Ga jij ook naar Manuscripta?

4 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>