Tip | Nederland Leest (november 2015)

Het is november en dat betekent: Nederland Leest! Al tien jaar lang wordt in november campagne gevoerd om Nederlanders aan het lezen te krijgen. A.L. Snijders, één van mijn favoriete auteurs en beroemd om zijn zeer korte verhalen (zkv’s), stelde in het kader van Nederland Leest een bundel samen met een staalkaart van Nederlandse korte verhalen. Dat is best bijzonder, want meestal kiest het CPNB voor een roman. Moderne klassiekers zoals Oeroeg (1948) van Hella S. Haasse, De gelukkige klas (1926) van Theo Thijssen en Een vlucht regenwulpen (1978 ) van Maarten ’t Hart stonden eerder centraal. Dit jaar werd er dus gekozen voor korte verhalen, geselecteerd door de voormalige winnaar van de Constantijn Huygensprijs. Ben je lid van de bibliotheek? Dan krijg je deze bundel cadeau.

Tijdens Nederland Leest reist A.L. Snijders het land door om voor te lezen in bibliotheken en theaters, om te signeren en de lezers te ontmoeten! Klik hier voor een overzicht van zijn tournee. In DWDD was Snijders te gast om over de totstandkoming van deze bundel te vertellen.

Het (korte) verhaal lijkt de laatste tijd aan populariteit te winnen. Zo bestaat er niet alleen een A.L. Snijdersprijs voor korte verhalen, maar sinds vorig jaar ook een J.M.A. Biesheuvelprijs voor verhalenbundels. En de Volkskrant zocht deze zomer naar het beste korte verhaal uit de naoorlogse Nederlandse letterkunde. (L.H. Wiener won met zijn verhaal ‘Zaterdagmorgen na de lesssen’, dat hier integraal te lezen is, zeer de moeite waard!) Zelf heb ik de laatste tijd ook meer oog voor dit genre, zo las ik bundels van Manon Uphoff en Sanneke van Hassel en staat die van Rob van Essen op mijn nog-te-lezen-lijstje. Ben je ook zo nieuwsgierig naar de keuze van Snijders? Hieronder staan alle opgenomen verhalen op een rijtje (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Er zijn trouwens 13 verschillende bundels, één voor elke provincie en een scholiereneditie. Iedere provincie heeft nog enkele verhalen naar keuze toegevoegd, klik voor het volledige overzicht hier. Mijns inziens komt Biesheuvel er wat bekaaid vanaf, alleen in de Friesland-editie is een verhaal van hem te lezen. Dat neemt niet weg dat dit een mooi cadeautje is geworden! Ik heb zin om weer wat van Heere Heeresma te lezen. Ook zijn er meerdere verhalen opgenomen van auteurs die ik niet ken, dus alleen daarom al in deze bundel de moeite waard.

Nederland Leest is zoals gezegd bedoeld om Nederlanders aan het lezen te krijgen. Speciale aandacht is er voor scholieren. Scholieren uit het hele land worden gestimuleerd om creatieve verwerkingsopdrachten bij de verhalenbundel te maken en gaan tijdens een online tv-uitzending (op 25 november van 11:30 – 12:30 uur) in gesprek over het boek. Arie Boomsma presenteert het geheel en A.L. Snijders is te gast. De uitzending is hier live te volgen.

Ook kun je meedoen aan een korte verhalen schrijfwedstrijd. Je moet dan vóór 22 november jouw inzending van maximaal 400 woorden inzenden. Juryvoorzitter Ernest van der Kwast trakteert de winnaar op een exclusieve masterclass en laat het winnende verhaal debuteren op NPO Radio 4! Meedoen? Lees er hier meer over.

Er wordt nog veel meer georganiseerd rondom Nederland Leest. Een overzicht vind je hier.

Ik ga zeker proberen een exemplaar van de verhalenbundel te scoren. Jij ook?

8 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>