Nog één keer: ‘Hier is… Adriaan van Dis’

‘Rode wijn, witte wijn of water?’ Zo begon schrijver en televisiepresentator Adriaan van Dis jarenlang zijn populaire praatprogramma over boeken en cultuur. In ‘Hier is… Adriaan van Dis’, dat van 1983 tot en met 1992 door de VPRO werd uitgezonden, ontving Van Dis gasten uit binnen- en buitenland om te spreken over literatuur. Het programma, dat onder regie van Ellen Jens stond, had hoge kijkcijfers. Schrijvers wilden daarom maar al te graag te gast zijn bij Adriaan van Dis, het zorgde namelijk voor hoge verkoopcijfers (het zogenoemde Van Dis-effect). In 1986 ontving Adriaan van Dis de Zilveren Nipkowschijf, een prestigieuze televisieprijs.

Adriaan van Dis als presentator in januari 1984(foto: ANP Kippa).
Adriaan van Dis als presentator in 1984 (foto: ANP Kippa).

Aan de vooravond van de Boekenweek staat televisieprogramma De Wereld Draait Door op 14 maart 2013 een uitzending af aan Adriaan van Dis. Nog één keer zal het legendarische boekenprogramma herleven. Bekijk hier alvast de voorbeschouwing. Eén van de gasten zal Maarten Biesheuvel zijn, geroemd vanwege zijn (autobiografische) verhalen en in 2007 winnaar van de P.C. Hooftprijs.

Adriaan van Dis als presentator in 1989 (foto: ANP Kippa).
Adriaan van Dis als presentator in 1989 (foto: ANP Kippa).

Wil je oude uitzendingen terugzien? De spraakmakendste gesprekken zijn verzameld op dvd, te koop bij Uitgeverij Rubinstein. Ook het digitale themakanaal Cultura24 besteedt aandacht aan Van Dis’ eenmalige comeback. Aansluitend op de uitzending in DWDD zijn hier drie uur lange hoogtepunten uit de fameuze talkshow te zien.

*edit*

De uitzending trok 860.000 kijkers (bron) en is inmiddels bijna 25.000 keer teruggekeken op Uitzendinggemist.nl. Voor een boekenprogramma is dat niet mis! Bekijk de aflevering hier, echt de moeite waard!

2 comments

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>