Recensie | Carlijn Vis — Vrij spel  (met winactie!)

Maak kans op een exemplaar van Vrij Spel!

Vrij spel - 540p

Vrij spel (2012) is het verhaal van Emma die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vlucht. Emma en haar vriendje Willem zitten in het verzet, maar moeten onderduiken omdat Willem wordt gezocht door de Duitse autoriteiten. Wanneer de situatie te gevaarlijk wordt, besluiten zij zich te scharen onder de groep Engelandvaarders. Het is een spannende reis, die maar liefst acht maanden duurt. Emma moet veel ontberingen doorstaan, maar ze leert snel.

‘Kwetsbare mannen zijn zo makkelijk te overtuigen. Als je een vrouw bent, heb je geen wapens nodig.’ (p 130)

Vrij spel gaat ook over de Emma die nu zesentachtig is, een recalcitrante dame die haar eigen plan trekt. Ze zit niet te wachten op diepgaande interviews over de oorlog. De lessen die Emma tijdens de oorlogsperiode heeft geleerd, brengt ze nog altijd in de praktijk. Ze vertrouwt op haar intuïtie, is niet bang en kan goed geheimen bewaren. Nooit mag iemand weten wat er met de ring van haar grootmoeder is gebeurd…

Schrijfster Carlijn Vis baseerde haar roman op een waargebeurd verhaal, dat van haar oma Ellis Brandon. Naast het uitvoeren van historisch onderzoek, interviewde Carlijn Vis haar oma over de gebeurtenissen in de oorlog. Hieruit is het project ‘Vragen aan oma‘ ontstaan.  Ik zou bijvoorbeeld aan mijn grootouders willen vragen of er mensen uit hun directe omgeving zijn gesneuveld. En hoe smaakten de bloembollen die ze aten? Had men trouwens enig idee over hoe lang de oorlog zou duren? Welke vraag zou jij aan je (groot)ouders willen stellen?

Van uitgeverij AtlasContact mag ik twee exemplaren van de roman Vrij spel weggeven! Wil je kans maken? Laat bij de comments jouw drie vragen achter en vul een geldig e-mailadres in. Meedoen kan tot en met zondag 21 april.

(Deze winactie is afgelopen. De winnaars krijgen het boek thuisgestuurd.)

15 comments

 1. Anneke

  Ik vind het soms een raar idee dat alle mensen die de oorlog mee hebben gemaakt langzaamaan aan het ‘verdwijnen zijn’. Ik denk dat het goed is om hun verhalen en kennis zoveel mogelijk op papier te zetten, zodat we, als ze er niet meer zijn, er nog van kunnen leren.

 2. tine

  oh, nu zie ik dat je op de website kans maakt op musicalkaartjes, ik ga toch echt voor het boek; hier mijn vragen aan oma.
  1) oma, u hebt een zoon en een dochter verloren in de oorlog, ik heb die nooit gekend. Wilt u nog eens iets over hen vertellen?
  2) u had zelf veel kinderen en dan ook nog onderduikers`alles kon` hoorde ik over u zeggen. Hoe was het om nooit eens alleen te kunnen zijn?
  3)als u aan het mogelijke moment van de bevrijding dacht± waar dacht u dan aan
  ?

 3. arie

  vragen aan mijn moeder i.v.m. de oorlog

  1) Waar haalde je de kracht vandaan om met je hoogzwangere buik – en zes kleine kinderen thuis – een hele winterse dag door de sneeuw te ploeteren om je man uit de handen van de Duitsers te houden?

  2) Vóór de oorlog had je al drie kinderen. Tijdens de oorlog kwamen er daar nog vier bij. Hoe ervaarde je dat: het krijgen van al die kinderen in zulke donkere tijden?

  3) Zijn er momenten in de oorlog waar je met vreugde aan terugdenkt? Welke zijn dat?

 4. Novelle

  Zelf heb ik een verhaal van een oude dame uit Amsterdam opgeschreven
  ze vertelde dit verhaal aan mij al een poos geleden.
  het verhaal speelt in 1944 in de hongerwinter.Je kunt het vinden in Schrijfscherven2 2011, 2012.

 5. Karen

  Lieve oma,
  1. (Hoe) Heeft de oorlog uw relatie met mijn opa beïnvloed?
  2. Op welke manier was religie anders dan voor of na de oorlog?
  3. Zijn er dingen die u anders had willen doen? Terugkijkend?

 6. Aad

  1. Aan Oma vaders kant: In hoeverre ging het “dagelijkse leven” “gewoon” door? Kwamen er elke dag Duitsers langs, en wist je steeds wanneer je ze kon verwachten, en kon jij je er zo op instellen? Of was het elke keer een verrassing en moest je continu op je hoede zijn in het dorp?

  2. Aan Oma moeders kant: Toen opa was opgepakt en moest werken voor de Duitsers, hoe hield je toen de moed er in? Kwam hij onverwachts terug en zat je continu in onzekerheid over wanneer dat zou zijn? Of wist je vrij voor hoe lang het zou zijn?

  3. Aan Oma moeders kant: hoe veranderde het leven in de stad? Minder eten verkrijgbaar, maar misschien ook minder naar buiten? Heb je wel eens een razzia meegemaakt, of ben erbij in de buurt geweest? Had je zelf contact met de moffen en moest je je soms niet inhouden (voorzichtig zijn)?

 7. Jorien

  Hoi Inge,

  leuke actie! Ik ga ook zeker voor het boek en niet voor de musicalkaartjes..
  Mijn vragen aan opa:
  1. Hoe ervoer je het uitbreken van de oorlog? Was het iets plots of zag je het aankomen?
  2. (deze vraag is al gesteld, maar ik had hem al in mijn hoofd!) Zou je andere beslissingen nemen nu je op die periode terug kijkt?
  3. Durfde je vooruit te kijken naar de toekomst, hadden jij en oma het bijvoorbeeld wel eens over “als de oorlog straks voorbij is dan….”?

 8. Jacco

  1. Wat was uw grootste zorg in die tijd? Was dit eten voor de kinderen, warmte in huis of ..?
  2. Waar haalden de mensen hun geluk vandaan? Hoe bleef men op de been en positief?
  3. Wat waren de grootste invloeden van de oorlog op het dagelijks leven?

 9. Annemiek

  1. Waarom is Emma nooit naar de voorgrond getreden met haar stoere verzetsverhaal?
  2. Het lijkt alsof Emma nooit hefet gewanhoopt. Hoe komt zij aan haar onvoorstelbare sterke positieve instelling?
  3. Ergens spijt van, Emma?

 10. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger
 11. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger

Plaats reactie

Je kunt de volgende HTML tags gebruiken:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>